Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Létezik olyan kifejezés a...

Létezik olyan kifejezés a magyarban, hogy valaki a ''bőség zavarába kerül (t) ''?

Figyelt kérdés
Helyes ez így gramatikailag? Vagy használják ezt a kifejezést más szóösszetételben?
2016. nov. 14. 15:17
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Létezik, én is szoktam használni, vagy így, vagy esetleg úgy, hogy "a bőség zavarával küzdök".
2016. nov. 14. 15:33
 2/6 BringaManó ***** válasza:
szerintem miért ne?
2016. nov. 14. 15:38
 3/6 anonim ***** válasza:

Teljesen helyes, csak fura, mert mintha két kifejezés keveredne benne:

- bőség zavarával küzd

- zavarba "kerül", zavarba jön.

De amúgy helyes.

2016. nov. 14. 17:02
 4/6 BringaManó ***** válasza:

egyrészt lehet keveredés, de teljesen okés keveredés, mert nincs benne semmi értelmi vagy fogalmazási gubanc (mint pl. "elszállt felette az idő vasfoga" vagy "Margittay Edina még soha nem volt egymáséi");

másrészt én még tovább tekerem: talán még a zavarba kerül is lehet keveredés: a "zavarba jön", és az "időzavarba (vagy bármi másba, pl. kínos helyzetbe) kerül" keveréke? valahogy nekem a zavarba jön annyira egybeforrt, hogy nekem már a kerül is fura...

(a "kerül" nekem azt sugallja, hogy külső körülmények hatására jut az ember valahova, a "zavarba jön" pedig olyan belső folyamat, amiért "magamat okolhatom" – persze bizonyos külső okok mellett –, mint amikor valaki dühbe jön/méregbe gurul...)

2016. nov. 14. 19:36
 5/6 anonim ***** válasza:

Nekem ellenvéleményem van.

Nyelvtanilag helyes, értelmes, de a kifejezés konkrétan az, hogy a bőség zavarával küzd. A kérdezett változat mint kifejezés nem létezik.

(Ha már a Helyesírás részlegen vagyunk: a grammatika tudtommal még mindig 2 m.)

2016. nov. 20. 08:17
 6/6 BringaManó ***** válasza:

ó, tényleg, azzal nem foglalkoztam, hogy kifejezetten kifejezésről van szó.

és – bár nem tudnám a "kifejetést" pontosan definiálni – érteni vélem, hogy mi a kifogás, és igazat adok: a szokásos kifejezés az tényleg a küzdős verzió.

2016. nov. 20. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!