Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Egy két és fél oldalas irodalm...

Egy két és fél oldalas irodalmi pályázatban mennyire elfogadhatóak a szóismétlések?

Figyelt kérdés
Egy verseskötetről írtam kritikát, de egyszerűen nem tudom kikerülni a költő szót. Persze néhányat kicseréltem alkotóra, szerzőre, de számomra a lírikus, a poéta, és társaik túlságosan fellengzősek.
2016. júl. 26. 21:13
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Ez eléggé sok mindentől függ, de ha jól el van szórva (tehát mondjuk nem minden második mondatban van benne a szó), akkor nem probléma.
2016. júl. 26. 22:42
 2/4 BringaManó ***** válasza:
100%

Igen, természetesen jó érzékkel kell kerülni a szóismétlést, hiszen ha túlságosan kerüli az ember, akkor meg pont az a nevetséges, hogy érződik rajta az "ez irányú "izzadságszag". :-)

De ahogy írtad, te is érzed, hogy nem szabad túlzásba esni, úgyhogy remélhetőleg ezzel nem lesz gond.

A szóismétlés hibája nem egyszerűen azt jelenti, hogy ismétlődik egy szó, hanem hogy mindezt zavaró módon teszi – de ezt nem tudnám pontosan megfogalmazni. Szerintem a legegyszerűbb, ha megkérsz valakit, hogy olvassa el, és jelölje be ha valahol zavarónak tűnik a szóismétlés. Egy "külső szem" mindig aranyat ér, amikor az ember már annyit dolgozott valami szövegen, hogy nem is tudja objektíven átolvasni... :-)

(Amúgy olyan is van, amikor direkt ismétel az ember egy-egy szót, különböző céllal lehet ilyet elkövetni – bár nálad nyilván nem ez a helyzet.)

2016. júl. 26. 23:29
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindkettőtöknek, hogy kedvesen és értelmesen válaszoltatok! :) Féltem a "ha még ennyit sem tudsz, akkor milyen lehet a pályázatod" kommentektől, de nagyon örültem nektek. Ment a zöld kéz!

Igen, nálam is előfordult, hogy direkt nyomatékosítottam az ismétléssel, de nem ennél a szónál... Tegnap ellenőrizte anyu, szerinte nem voltak zavaróak. Ma este beküldöm a pályázatot, aztán kíváncsian várom az eredményeket... :) 16/L

2016. júl. 27. 11:46
 4/4 BringaManó ***** válasza:

„Féltem a "ha még ennyit sem tudsz, akkor milyen lehet a pályázatod" kommentektől”

Először pont ezt írtam, csak aztán kicsit átfogalmaztam. ;-))

2016. júl. 27. 13:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!