Miért hagynak sokan szóközt a vesszők és a pontok előtt?
Figyelt kérdés
2016. júl. 25. 22:28
11/21 anonim válasza:
Nincs olyan, hogy "neten úgy helyes, hogyha hagynak".
A magyar helyesírás szerint hibás, ha hagysz.
Hogy ezt valaki vagy nem tudja (sajnos sokan vannak idehaza, akik eléggé alacsony oktatásban részesültek), vagy csak nem érdekli, az őt jellemzi.
(Természetesen a véletlen elütés előfordulhat bárkivel.)
12/21 anonim válasza:
Nem tanultak semmit nyelvtanórán; ráaádásul életükben nem láttak még könyvet sem, mert ha csak egyet is kinyitottak volna, látták volna, hogy az írásjelek elé soha nem teszünk szóközt (kivéve a zárójelet és a gondolatjelet).
13/21 anonim válasza:
Bocs rosszul fogalmaztam... úgy helyes ha utána hagynak, nem akkor ha elötte. Persze csak a gépírásban, ha jól emlékszem a szövegszerkesztő progik is aláhúzzák ha vessző vagy mondatvégi írásjel után nincs szóköz. Sőt az android is úgy tesz automatikusan nagybetűt.
14/21 Blade Bone válasza:
Nem tudom, de ez még idegesítőbb, mintha nem hagynának egyáltalán szóközt a vesszők után és a mondatok végén.
15/21 A kérdező kommentje:
A vessző vagy pont utáni szóköz elhagyása is idegesítő, de arra legalább van magyarázat, hogy lustaságból teszik, viszont a plusz szóközök pont hogy pluszmunkát jelentenek, ezért is érthetetlen. És sokan konzekvensen így írnak.
2016. júl. 26. 18:07
16/21 anonim válasza:
12-es: a nyelvtanórán ezt nem tanítják, a könyvek sem segítenek, mert ott az a lényeg, ami a szöveg értelme. Olvasás közben észre sem veszed a szóközt az írásjelek után, csak azt, ha nincs, és bosszankodsz.
17/21 anonim válasza:
Én azért szoktam szóközt hagyni , mert ha nem hagynék olyan érzésem lenne , mintha a szóhoz tartozó volna . Így meg mint egy külön karakter , hiszen voltaképpen az is .
18/21 anonim válasza:
Úgy tűnik, hogy ez egy felesleges kérdés, amit egy unatkozó írt. De a kérdés nagyon is jogos.
A válasz amilyen egyszerű, olyan elszomorító: Felnőtt emberek nem tudnak helyesen írni. Ez minősíti a magyar iskolarendszert is.
Ennyi. Pont. És nincs előtte szóköz. Csak utána, mert oda kell.
19/21 anonim válasza:
Szerintem jó, hogy felmerült ez a kérdés, mert annak idején még csak tintával tanultunk írni és én ilyen szabályra nem emlékeztem. Eztán én sem fogok szóközt hagyni, mert most már tudom, hogy nem helyes.
20/21 anonim válasza:
@19. Nekünk tanították helyesírásból az általánosban (35 éve), hogy vesszőt, és pontot közvetlenül a szó után kell írni, utána meg hagyjunk ki helyet. A gyerekeimnek is tanították (4-5 éve). Ez annyira alap, mint a lesz, a szerviz stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!