Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Helyesírás, értelmezhetőség a...

Helyesírás, értelmezhetőség a "Gyakorikérdések.hu" kapcsán. Renben van ez így?

Figyelt kérdés
Kényszerszabadságom ideje alatt találtam rá erre az oldalra. Nem tudom, hogy hány kérdés és válasz szerepelhet itt, de az biztos, hogy több ezer. (Most nem azt firtatom, hogy az általam elolvasott kérdések és válaszok közül mennyi az idióta, felesleges, a Google-ból sokkal egyszerűbben, szakszerűen megkereshető kérdés-válasz van. Ez sem kevés...) Ami ennél is jobban zavar és elkeserít, több száz kérdés-válasz elolvasása kapcsán: kritikán aluli a helyesírás, az értelmezhetőség, a mondatszerkesztés! Ha ezt a fórumot reprezentatívnak lehet tekinteni, akkor nagyon nagy baj van az oktatásban! Úgy a családban, mint az iskolákban. Félreértés ne essék: nem a mértékkel használt szlenggel és a ma divatos (mérsékletesen alkalmazott) rövídítésekkel van bajom, hanem azzal, ahogy mindez összeáll. Förtelmes helyesírás + förtelmes mondatszerkesztés + eröltetett rövídítések = nehezen érthető, szép magyar nyelvünket megcsúfoló, visszataszító igénytelenség! Ismerem az ellentábor válaszát: "Ez itt nem egy helyesírási fórum!", "Akinek problémája és kérdése van, attól még felteheti azt, ha nem tud helyesen írni és fogalmazni!" stb, stb. Ez igaz, (nem is vitatom a jogát...) de itt másról van szó! Ha magyarok vagyunk, tiszteljük meg magyarságunkat azzal, hogy törekedünk nyelvünk helyes használatára és ezáltal az érthetőségre! Renben van ez így?
2010. ápr. 11. 00:56
1 2
 1/12 anonim válasza:
75%
Nincs!
2010. ápr. 11. 01:03
 2/12 anonim ***** válasza:
67%
Mi az a renben???? :D Ja és ne mond, hogy elírtad, mert két helyen is így van... Erről ennyit!
2010. ápr. 11. 02:10
 3/12 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem is iszonyat... "Ijen, hüje, meg e adod, nemtom, micsinàjjak, meg mondom, ki megy, nemakarja" és tàrsaik...

Csak nézek, hogy mi lesz ezekből a fiatalokból ebben az amúgy is nehéz vilàgban, ha így kezdik az életet!

2010. ápr. 11. 03:42
 4/12 Phoney ***** válasza:
83%

Nem, ez az oldal nem reprezentatív:D

[link]

na itt vannak a magyar csúcsnyelvészek 8)

2010. ápr. 11. 04:38
 5/12 anonim válasza:
70%
Igazad van néhányan csapnivalóan írnak. De a modik ezeket az igénytelen,az oldal színvonalát nem emelő írásokat is könnyedén kiba..hatnák innen ha nem szeretnék,hogy ilyenek megjelenjenek és még csak meg sem kellene indokolniuk a döntésüket,az írás törlését. De mivel ezt nem teszik meg /minden esetben /,hát így megjelenhetnek ezek a förmedvények is.Egy tény : az oldal látogatottsági száma olyan jó,hogy nem is kell a modiknak megváltozniuk ebben az ügyben.De szerintem meg ennél nagyobb bajunk sose legyen,és én személy szerint meg azért is járok ide a Gyakorikérdések oldalra mert ezekkel együtt is nagyon szeretek itt olvasgatni és firkálgatni és ha valaha eljön az idő ,hogy már nem tetszik az oldal akkor maximum nem járok ide.
2010. ápr. 11. 04:59
 6/12 anonim ***** válasza:
77%

"Renben van ez így?"

Szééééép! :-)

Szerintem előbb Neked kellene gyakorolni a helyesírást. Ezt biztosan nem írtad el, mivel két helyen is ugyanígy szerepel.

Na? :-D

2010. ápr. 11. 07:48
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Két dologról írsz, kedves kérdező, amelyek persze valamennyire összefüggnek. Az, hogy valaki azt írja, hogy renben, ijen, lessz stb., attól ez még érthető, bár nem helyesen
2010. ápr. 11. 08:38
 8/12 anonim válasza:
79%

Én is kiakadok, amikor a tinik még írni sem tudnak, de, mint hozzászólásaikból kiderül, már javában szexelnek, ráadásul ész nélkül, mert olyanokat tudnak kérdezni pl. a védekezéssel kapcsolatban, hogy...!

Ám amikor egy-egy betű kimarad (mint nálad is), vagy mondat elején nagy helyett kis kezdőbetű sikeredik, vagy megcserélnek 2 betűt, az inkább azért lehet, mert félreütünk (és nem azért, mert nem tudjuk, hogy mi a helyes). Amivel nincs is baj, csak hát vissza is lehetne olvasni, mielőtt megnyomjuk az Entert. Sajnos annyira kapkodó világban élünk, hogy erre nem mindig szánunk időt.

2010. ápr. 11. 09:31
 9/12 A kérdező kommentje:

1. Amikor a hóhért akasztják, ("renben") tipikus esete.

2. Én lepődtem meg a legjobban, amikor reggel visszaolvastam, és láttam, hogy ugyanazt a hibát kétszer is elkövettem. (Lehet, hogy ez a diszlexia előjele?)

3. Örülök, hogy azoknak a hozzászólóknak, akik kéjesen "ráharaptak" erre, örömet tudtam szerezni!

2010. ápr. 11. 09:54
 10/12 anonim ***** válasza:
Szerintem a véletlen elgépelés nem probléma (ha csak 1-2 van belőle, de amikor minden 2. szó félre van gépelve, az az igénytelenség). Ha direkt írnak úgy, ahogy, mert ez "cool" vagy mert így sokkal egyszerűbb (mintha nem lenne ideje gépelni), akkor azt én is elítélem. Egyetlen dolog, amit el tudnék viseli, az a "h.", mert az még elég logikus is, de egyenlőre még nem része a magyar helyesírásnak, mint az ill., ún., pl., stb.
2010. ápr. 11. 14:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!