Bankettjére vagy bankettére?
Figyelt kérdés
Melyik a helyes és miért?#bankettjére
2016. máj. 20. 21:24
1/8 anonim válasza:
Bankettjére a helyes. Azért, mert a bankettére iszonyat hülyén hangzik. :D
2/8 anonim válasza:
Bankettjére:)
A bankett az maga a szótő.
3/8 BringaManó válasza:
"A bankett az maga a szótő."
És? Ablakára, és az ablak maga a szótő – és akkor mi van.
4/8 anonim válasza:
Bankettje (bankettjére).
"intuitíve használjuk hol az -a/-e, hol a -ja/-je változatot."
"Az összes nem említett mássalhangzó esetében azonban már ingadozik a birtokos személyjelek -a/-e ~ -ja/-je alakja. Ezek a mássalhangzók tehát: b, d, f, g, h, k, l, m, n, p, r, t, v."
Ebben az esetben a -ja -je alak alakult ki, ez tekinthető helyesnek. (Mivel ezt mindenki megérti, a másik alakot meg nem fogják érteni.)
5/8 anonim válasza:
3-as igazad van, nem gondoltam át eléggé:'D De akkor is a bankettjére a jó megoldás:)
6/8 BringaManó válasza:
Igen, a végeredmény jó, de a levezetés elvi hibás –> egyes.
(:-)
7/8 anonim válasza:
Életem első egyese magyarból, nem hittem volna, hogy ezt is megélem :'D
8/8 anonim válasza:
Kedves hetes, mire a jelesből a sok egyes lehúz közepesre, addigra jól fogod tudni a nyelvtant. A hibákból is rengeteget tanultam életem során :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!