Hogy tudom megtanulni, mikor használják a zárt ë hangot? Budapesti vagyok, és nem érzek kulonbséget, de ennek ellenére nagyon kiváncsi vagyok. Van-e benne valami logika?
Egyszeruen érdekel engem, és talán másokat is.
Van errol valahol egy lista, hogy mely szavakban fordul elõ? (Mondjuk ha van is, akkor jó hosszu lehet...) vagy logikus?
Az ember szóban nem tudom, hogy érzékelek e ilyen hangot, ugy érzem igen, de lehet, csak odaképzelem...
Viszont ha azt mondom: lesd meg! Akkor valahogy itt a második e mintha már majdhogynem ö lenne.
Ha azt mondom retek akkor is mintha retëk lenne. Az ember annyira nem.
Lesd mëg, retëk,
Az lehetséges, mármint logikus, lehet e ilyen, hogy én az ember szót úgy ejtem, hogy ëmbër? Hogy hangzik ez számotokra?
Köszönöm egyébként, az összes válasz hasznosnak tunik.
Na fene, igazi pesti vagyok? :D
Azt is érzem egyébként, hogy kétszer költöztem, a két helyen más-más tájszólás volt, és az évek alatt átvettem mindkettőből egy kicsit, nem tudom mit, de néha érzem, hogy elkezdtem úgy beszélni mint az egyik helyi, de gondolom a pesti dominál nálam. Szóval sok magyar más-más helyen mondja az ë hangot, ha jól értelmezem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!