Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Metró újságban volt ez a...

Metró újságban volt ez a mondat: Erzsébet és Fülöp herceg házassága 60. évfordulóját ünnepli. Csak nekem nem tűnik jónak?

Figyelt kérdés
2016. ápr. 21. 22:12
1 2
 11/16 anonim válasza:

házasságkötésük 60. évforduloja

nem a házasságé

vagy 60. házassági évfordulójukat...

2016. ápr. 22. 14:29
 12/16 BringaManó ***** válasza:
55%

:-D

Na ugye, hogy mennyire nem "logikus"? hiszen akkor 60. házasságKÖTÉSi évfordulójuknak "kellene" lennie, nemde? :-)

Aztán mégsem. Belátom, hogy kicsit "torzult" forma, de ha egyszer így is használtatik?... [link]

2016. ápr. 22. 17:58
 13/16 A kérdező kommentje:

Átgondoltam még egyszer, valóban nem rossz ez a mondat, bár én úgy írnám, ahogy már fentebb is tettem: Erzsébet és Fülöp herceg házasságuk 60. évfordulóját ünneplik. A végén esetleg egyes számmal, de mindenképpen "házasságuk"-at írnék.

A többivel kapcsolatban:

"Erzsébet és Fülöp a házassági évfordulóját ünnepli."

"Erzsébet és Fülöp a házassági évfordulójukat ünnepli."(?)

"Erzsébet és Fülöp a házassági évfordulójukat ünneplik."(??)

Nekem itt is a harmadik a szimpatikus, esetleg még a második.

Péter és Pál egyszerre ünnepli a névnapját.

Péter és Pál egyszerre ünneplik a névnapjukat.

Egyetértek, itt az első a nyerő nálam is.

2016. ápr. 23. 01:04
 14/16 BringaManó ***** válasza:

Örülök, hogy elgondolkodtattalak. :-)

Az a két dolog, amit kiemeltél imént, érdekes, mert "szerkezetileg" látszólag ugyanaz, vagy legalábbis nagyon hasonlít. (hasonlítaNAK? :-)

Ezek szerint ha ennél is hasonlóbbra faragtam volna, akkor már a P+P példa is hasonlóan működne (nálad)?:

de:

Péter és Pál a névnapjukat ünneplik.

?

És ugyanígy, neked vajon ez tetszene jobban?:

Erzsébet és Fülöp egyszerre* ünnepli a házassági évfordulóját.

de:

Erzsébet és Fülöp a házassági évfordulójukat ünneplik.

Hm...

* Fura, hogy egyszerre: egy házassági évfordulót nem is nagyon lehetne másképpen... :-) -> Ugye itt rögtön észrevehet egy fontos(?) különbséget, akinek eddig még nem tűnt fel:

E. és F. a házassági évfordulója egy közös ünnep, az ő közös ünnepük, míg P. és P. esetében mindegyiküknek van névnapja külön-külön, és speciel az övék egy napra esik. (Jó, nyilván nem teljesen véletlenül alakult így, mert mindketten apostolok, akiket közösen is szoktak emlegetni, de ez a témánk szempontjából talán mindegy. (– vagy mégsem?... "Csilla és Noémi" esetében ugyanígy működne?)

2016. ápr. 23. 04:34
 15/16 A kérdező kommentje:

Péter és Pál a névnapjukat ünneplik.

Nem is tudom... :) Végül is mind a kettőt le tudnám írni, de az első jobban tetszik. Szerintem nálam két akármilyen névvel is ugyanúgy működne, mert az egyszerre azt is jelentheti, hogy egy napon ünneplik, de nem feltétlenül együtt:

Csilla és Noémi egyszerre ünnepli a névnapját.

Csilla és Noémi egy napon ünnepli a névnapját.

Csilla és Noémi a névnapjukat ünneplik.

Csilla és Noémi egyszerre ünneplik a névnapjukat.

Az első kettő tetszik a legjobban. Harmadik is jó, a negyediket nem nagyon írnám le.

Erzsébet és Fülöp egyszerre ünnepli a házassági évfordulóját.

Erzsébet és Fülöp a házassági évfordulójukat ünneplik.

Az első itt furcsa, maradnék a 2.-nál :)

2016. ápr. 23. 18:51
 16/16 Kései Sirató ***** válasza:
Teljesen helyes a mondat.
2016. ápr. 27. 11:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!