Milyen -só -ső végü melléknevek vannak?
#3-as folytatása:
ásó, első, félreeső, kapdosó, kereső, késő, kieső, közbülső, leeső, leső, lökdöső, mardosó, mosó, repdeső, repeső, rugdosó, széteső, taposó, tépdeső, véső
Ezek nem melléknevek, hanem egy számnév (amely más értelemben melléknév is lehet – de úgy már volt említve), valamint egy nagy rakás melléknévi igenév.
A melléknévi igeneveknek persze már az elnevezése is mutatja a "kettős természetüket": valóban melléknévi értelemben is használatosak (pl. jelzőként a mondatban), de azért ha mellékneveket keres valaki, akkor alapvetően ott nincs keresnivalójuk. Szerintem.
Aztán az egy más kérdés, hogy ezek közül némelyik főnevesült is (pl. ásó, véső, mosó) vagy egyéb irányban vett fel új értelmet (pl. késő ("késő este")), sőt ez még tovább lett tekerve (pl. késő bánat ('kései bánat', 'későn érzett bánat')), így talán a "késő" felvehető a listára a többi mellé.
Ha még nem késő. :-)
@7:
Köszi a kiigazítást, erre csakugyan nem gondoltam.
#3 voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!