Mit jelent a tkp. rövidítés?
Hasonlóképpen latin rövidítés a "snob" azaz a mai nyelvben már meghonosodott "sznob" szavunk is, melynek eredeti formája "s.nob." volt, jelentése pedig "sine nobilitatem", azaz "nemesség nélkül". Ezzel jellemezték azokat a polgárokat, akik bár nem voltak nemesek, külsőségeikben azoknak akartak látszani.
(Mielőtt megint leoltanak, sietek közölni, hogy ezt kifejezetten csak érdekességképpen írtam le, a "snob" rövidítést nem használják magyar nyelvű szövegekben...)
Ügye, ügye! …de nem használják!
Egész életemben nyomdában, kiadóban dolgoztam. sok szöveggel volt dolgom. A sit (s.i.t.), és az é.i.t. rövidítéssel soha nem találkoztam.
Utóbbit az e-nyelv.hu-n találtam, ahol egy kérdésre ugyanazt felelte a nyelvész, mint én. Nincs ilyen rövidítés.
"Egész életemben nyomdában, kiadóban dolgoztam. sok szöveggel volt dolgom. A sit (s.i.t.), és az é.i.t. rövidítéssel soha nem találkoztam. "
Le merem fogadni, hogy a kiadványokban az "ügye" szóval sem találkoztál... Max. (na ez is egy rövidítés - szintén latin!) az "ugye" szóval, ami bár elfogadiott, de helytelen, hiszen az eredeti formája az "úgy-e" kérdés lenne...
Ha már az oltogatásnál tartunk.......
...amit én a magam részéről be is fejezek, mert nincs kedvem ehhez a játékhoz. Készséggel elismerem, hogy MINDENBEN neked van igazad. :-)
és a többi: stb
sic: pont így, szószerint
a netes angol rövidítésekből meg annyi van hogy már túl sok is
Kedves #6-8-13!
OH. 1267. o.:
s í. t. <és így tovább>
Az e-nyelv is tévedhet... Szokott is.
Vigasztaljon, hogy nekik nagyobb ciki ez, mint Neked – de azért téged sem irigyellek a mai szénné égésért... :->
Nem haragszunk, előfordul.
@BringaManó
Köszi! :-)
(Pedro)
pl. = például
stb. = és a többi
ti. = tudniillik
am. = amennyiben (bár a mai fiatalok főleg az "amúgy" rövidítésére használják)
a.m. = annyi mint
vmi, vki = valami, valaki
ua. = ugyanaz
uo. = ugyanott
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!