Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az ajándékkönyv miért egy szó?

Az ajándékkönyv miért egy szó?

Figyelt kérdés

2016. jan. 18. 18:35
 1/7 BringaManó ***** válasza:
77%

Értem ám a "beugratós kérdést"... ;-) Csak azért egy szó, mert egybeírtad.

Szabályosan az ajándék könyv különírandó, vö.:

[link]

2016. jan. 19. 09:06
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Az 'ajándékkönyv' a könyv minőségére utal, annak kiállítására, megjelenítési formájára, külső szépségére utal, illetve arra, hogy kifejezetten ajándékozási célból jelentették meg. Itt egyetlen fogalommá válik, tehát egybeírjuk és ennek megfelelően mondjuk is ki.

Míg az 'ajándék könyv' -ben az 'ajándék' jelzői szerepet kap.

2016. jan. 19. 09:18
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Előző vagyok.

Most látom Bringa Manó válaszát.

Hogy érthetőbb legyek: a szó jelentése dönti el, egy vagy két szó-e.

Tehát: való igaz, hogy a helyesírási szabályzatunk szerint az ajándék könyv két szó, ám az a könyv, amelynek ajándéktárgy szerepe van, az már egy fogalom, vagyis egybe kell írni.

ld még: magyar tanár - magyartanár

2016. jan. 19. 09:28
 4/7 A kérdező kommentje:

Magyar tanár és magyartanár közti különbség egyértelmű, de én még életemben nem hallottam olyan könyvről, amit kifejezetten ajándékozási célra készítenek.

Ajándékdobozról vagy ajándékutalványról már számtalanszor, de erről még sosem.

2016. jan. 19. 15:55
 5/7 BringaManó ***** válasza:
85%

Igen, igaza van a #2-esnek is, mert ha van ilyen könyv, amit ő nagyon jól leírt (biztos van, de biztos, hogy ritka), akkor az tényleg egybeírandó, és igazad van neked is abban, hogy egy ilyen könyv valóban nem egy hétköznapi jelenség, tehát ha valaki csak úgy felteszi a kérdést, hogy az ajándék könyv egybeírandó-e, akkor a válaszom "nem" (ugyanúgy, ahogy a magyartanárra is azt mondanám, hogy igen), aztán ha fontos a pontos, részletes válasz, akkor ki lehet fejteni a másik felét is.

A szakemberek sem mentek bele ennyire, pl. itt:

[link]

Itt viszont van egy jó példa egy ugyanilyen, ritka használatra, amikor az "ajándék csomag" (a szokásos használattal ellentétben) különírandó:

[link]

2016. jan. 19. 18:42
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Létezik ajándékkönyv kiadása!

Egy szerző - többnyire igen sikeres - könyvét díszes alakban IS megjelentetik. Karácsonyra én magam is rendeltem ilyen könyveket. Az 'ajándékkönyv' keményebb borítóval készült, tartósabb kötésű, az elnyűvésnek jobban ellenáll. Papírja erősebb, betűformái szebbek, igényesebbek.

2016. jan. 20. 09:10
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező és Kedves Bringa Manó!

A feltett kérdéskörrel szakmabeliek is foglalkoznak már, nemcsak mi, nyelvhasználók.

Lentebb egy kapcsolócím erről.

Üdvözlettel: a magyar nyelv egyik rajongója... :))))

[link]

2016. jan. 20. 09:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!