Hivatalosan vakond vagy vakondok (vakondok: hosszabb változat és nem többesszám)? Ha vakondok a hivatalos, akkor a többesszám hivatalosan vakondokok? (Arra a föld alatt élő állatra gondolok ami túrja a kertünket)
Figyelt kérdés
segítsetek!!!2016. jan. 2. 12:30
1/7 A kérdező kommentje:
Köszi
2016. jan. 2. 12:41
2/7 anonim válasza:
Már mindenki írja mindenhogy. 2007 után elfogadták a rövidebb egyes számot is, így lett simán vakond.
3/7 anonim válasza:
És azzal a ciripelő állattal mi van? A tücsök nem a tücs többes száma?
4/7 BringaManó válasza:
Mi volt "2007 után"??
Az 54-es szabályzat szótárában van vakondok és vakondtúrás (vakond külön nincs);
a 84-es szabályzatéban vakond van vakondok nincs;
az OH-ban (2004) "vakond ~ vakondok";
az ÉKSz-ben (2003) vakondok a "hivatalos", jelzése "Áll" (=Állattan),
a vakond pedig "biz" (vagyis bizalmas) forma.
Több szótár nincs kéznél, de szerintem használd azt, amelyik jólesik. :-)
Ha vakondokot használsz egyes számúként, akkor természetesen vakondokok a többes száma.
5/7 anonim válasza:
A 15-ös szabályzat szótárában van vakond, vakondja, vakonddal és vakondtúrás. Más 'vakond' kezdetű karaktersorozat nincs.
A Helyes-e így? azonban elfogadja a 'vakondokok'-at.
6/7 Wadmalac válasza:
Hát én nem tegnap voltam éppen kiskrapek és a Kisvakond kalandjai rajzfilmeken, könyveken már a hetvenes évek végén sem akadtak le a nyelvtan lángpallosos őrei. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!