Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Helyesírás szempontjából...

Helyesírás szempontjából melyik az inkább elfogadható a lenti két opció közül? Az és elé milyen esetekben teszünk vesszőt?

Figyelt kérdés

Ami egyedi azt kiölték belőle

Ami egyedi, azt kiölték belőle.

2015. nov. 5. 23:30
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A második mondat helyes. Nem inkább, hanem kizárólag.
2015. nov. 5. 23:41
 2/6 A kérdező kommentje:
Miért kizárólag?
2015. nov. 5. 23:59
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Mert csak így szabályos.
2015. nov. 6. 00:03
 4/6 A kérdező kommentje:
A vessző a tagmondatok határait jelöli. Ami egyedi, az csak egy tőmondatnak felel meg.
2015. nov. 6. 00:15
 5/6 anonim ***** válasza:
A mondatban az "azt" egy vonatkozó névmás, ami elé (szabály szerint) vesszőt teszünk. A szöveg központozása, a beszédbeli hangsúly is ennek felel meg, az "egyedi" szót kell kiemelni, nyomatékosítani, utána szünet.
2015. nov. 6. 01:09
 6/6 BringaManó ***** válasza:
90%

Ajvé.

Az "azt" nem vonatkozó névmás, hanem mutató névmás (és itt a mondatbeli szerepe utalószó, ha jól mondom).

Vonatkozó névmás pl. az aki, ami stb. (ebben a mondatban az "Ami").

Valóban teszünk elé általában vesszőt, de itt például pont nem (hiszen a mondat elején van). :-)

A tagmondatokat viszont vesszővel választjuk el egymástól – itt is ez történik, valóban kötelező a vessző.

Nem értem, hogy az "Ami egyedi" hogy lehet tőmondat, úgy tudom, hogy ahhoz kéne állítmány is. (Az "Ami egyedi" a mellékmondat, a másik a főmondat.)

Az "egyedi" után valóban rövid szünet, de kiemelni, nyomatékosítani szerintem nem kell. (Bár ezekhez a "Beszélni nehéz"-féle hangsúlyozás-hanglejtés-hanghordozás dolgokhhoz nem értek egyáltalán, csak úgy "érzésre" mondom – de egyáltalán nem biztos, hogy ezt jól tettem, mert Ti is bizonyára "érzésre" írtátok fentebb azokat a dolgokat, amelyek rengeteg helyesbítésre szorultak... :-)

2015. nov. 6. 06:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!