Helyesírás szempontjából melyik az inkább elfogadható a lenti két opció közül? Az és elé milyen esetekben teszünk vesszőt?
Ami egyedi azt kiölték belőle
Ami egyedi, azt kiölték belőle.
Ajvé.
Az "azt" nem vonatkozó névmás, hanem mutató névmás (és itt a mondatbeli szerepe utalószó, ha jól mondom).
Vonatkozó névmás pl. az aki, ami stb. (ebben a mondatban az "Ami").
Valóban teszünk elé általában vesszőt, de itt például pont nem (hiszen a mondat elején van). :-)
A tagmondatokat viszont vesszővel választjuk el egymástól – itt is ez történik, valóban kötelező a vessző.
Nem értem, hogy az "Ami egyedi" hogy lehet tőmondat, úgy tudom, hogy ahhoz kéne állítmány is. (Az "Ami egyedi" a mellékmondat, a másik a főmondat.)
Az "egyedi" után valóban rövid szünet, de kiemelni, nyomatékosítani szerintem nem kell. (Bár ezekhez a "Beszélni nehéz"-féle hangsúlyozás-hanglejtés-hanghordozás dolgokhhoz nem értek egyáltalán, csak úgy "érzésre" mondom – de egyáltalán nem biztos, hogy ezt jól tettem, mert Ti is bizonyára "érzésre" írtátok fentebb azokat a dolgokat, amelyek rengeteg helyesbítésre szorultak... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!