Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Egybe vagy külön?

Egybe vagy külön?

Figyelt kérdés

A szó, amin vívódok: részecskeáramlásával.

Így, egybe írva. Egybe vagy külön írandó?

Szerintem egybe, mert 2 szó összetétele, és csak ragozva vannak, 3. szótő nincs benne.

2015. okt. 27. 12:45
 1/9 anonim ***** válasza:
Szövegkörnyezettől függően mindkettő helyes. (én is utálom az ilyen válaszokat, de sajnos igaz)
2015. okt. 27. 12:57
 2/9 BringaManó ***** válasza:
100%

99,9% egybe, 99,99999%-os válasz csak teljes mondat esetén adok. :-)

(A maradék 0,00001%-ot olyan esetekre tartom fenn, ha pl. a teljes mondat így hangzik: „Részecske()áramlásával.” :-)

(az előzőhöz:

Igen, ha valaki megkérdezi, hogy az hús()szeletelés egy szó-e, arra is lehet ilyen "utálatos" választ adni, hiszen "mindenre" lehet példamondatot írni: "A nagy darab hús szeletelés áldozatává vált." – de a kérdés nyilván nem erre vonatkozik... :-)

2015. okt. 27. 14:11
 3/9 anonim ***** válasza:

Én különírnám, mert ez ugyebár 8 szótag összesen. Viszont ha csak annyi lenne, hogy részecskeáramlás, akkor az egyértelműen egybe írandó.

(Van valami olyan szabály, hogy 7 szótagig kell egybeírni, utána külön, de már régen tanultam).

2015. okt. 27. 23:44
 4/9 BringaManó ***** válasza:
tényleg rég lehetett, mert minden keveredik, semmi sem stimmel :-(
2015. okt. 28. 00:18
 5/9 BringaManó ***** válasza:
2015. okt. 28. 02:41
 6/9 A kérdező kommentje:

3.!

6 szótagig kell egybe írni, 7-nél már külön!

2015. okt. 28. 11:53
 7/9 BringaManó ***** válasza:
mármint úgy gondoltad, hogy "7-nél már _kötőjellel_" (és az sem kötelező már, lásd a fenti linken)
2015. okt. 28. 19:06
 8/9 anonim ***** válasza:
Hét szótagtól is csak akkor írjuk kötőjellel, ha többszörösen összetett szóról van szó.
2015. nov. 1. 23:59
 9/9 A kérdező kommentje:
Így van - erre utaltam magában a kérdéshez tartozó kifejtős részben is. Ez alap dolog.
2015. nov. 2. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!