Ilyent vagy ilyet? Melyik a helyes?
2-es válaszíró, kifejtenéd ezt bővebben?
Köszi!
én sem értem, mire gondolsz.
esetleg a magyarázat mellett írd le azt is, hogy szerinted hogy hangozna a megfelelő válasz politikamentesen, önismerettel "dúsítva". :-)
Az 'ily' és az 'ilyen' szavak azonos jelentésűek, mindketten mutatónévmások, mégpedig olyanok, amelyek a tárgy közelségére mutatnak. (Ellentétben a mély hangrendű 'oly' 'olyan' mutató névmásokkal.)
Az 'ilyen' szó azonban nyomatékosít. Ezt az 'en' toldalékkal fejezi ki.
Összefoglalva: mindkettő helyes.
> Az 'ilyen' szó azonban nyomatékosít. Ezt az 'en' toldalékkal fejezi ki.
Lehet, hogy valaha így volt – de én úgy látom, hogy ma nem így van. Ma az "ilyen" az alap, az "ily" pedig egyszerűen talán irodalmibb. Semmi nyomatékosat nem érzek az ilyen-ben az ily-hez képest. Ti igen, kedves nép?...
Kedves, Drága Manó!
Igazad van, ami az 'ily' és 'ilyen' szavakról írsz.
Csakhogy a Kérdező nem az 'ily' vagy'ilyen', hanem az ilyent vagy ilyet nyelvhelyességére volt kíváncsi.
És itt valaki azt írta neki, hogy az 'ilyent' nem szabatos nyelvhasználat. Emiatt kezdtem az 'ily' és 'ilyen' szavak magyarázatával. Ugyanis az ilyent használat szabatos...
Bocsáss meg, hogy gondolatilag kicsit eltérítettelek....
Ezer bocs Manó!
Ez a 'valaki' Te voltál, most látom....
:))
...és nem azt írtad, hogy nem szabatos, hanem kevésbé szabatos....
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!