Ti hogy értelmeznétek?
Sajnálom azokat, akik nem mutatják ki az érzelmeiket, mint Pisti, hanem álarc mögé bújnak.
Sok olyan ember van, aki nem mutatja ki az érzelmeit, mint Pisti.
(Ebben a két esetben Pisti kimutatja az érzelmeit.)
Sok ember nem mutatja ki az érzelmeit, mint például Pisti.
(Azaz Pisti sem mutatja ki.)
Jók így a mondatok?
"(Ebben a két esetben Pisti kimutatja az érzelmeit.) "
Nem. Abban a két esetben ugyanúgy nem mutatja ki az érzelmeit, mint a 3. példamondatban.
"Sok olyan ember van, aki nem mutatja ki az érzelmeit, mint Pisti."
"Sok ember nem mutatja ki az érzelmeit, mint például Pisti."
Ez a két mondat tök ugyan az. Az elő mondatnál annyi a különbség, hogy a "például" szót nem mondjuk ki, de oda gondoljuk.
Egyértelműbb, világosabb a mondat, ha megtoldjuk egy "úgy"-gyal:
Sok olyan ember van, aki nem mutatja ki az érzelmeit "úgy", mint Pisti. (Pisti kimutatja.) Viszont:
Sok olyan ember van, aki nem mutatja ki az érzelmeit, "úgy" mint Pisti. (Pisti sem mutatja ki.)
Itt vigyázni kell, mert nem mindegy hova kerül a vessző, az "úgy" elé vagy mögé, mert megváltozik a mondat értelme. Legalábbis szerintem.
#5: Ezzel viszont nem tudok egyetérteni:
Én úgy érzem, hogy az első mondat nem egyértelműsíti, hanem éppen kicsit módosítja az eredetinek az értelmét:
inkább azt jelenti, hogy vannak, akik máshogy (esetleg más mértékben) mutatják ki az érzelmeiket.
("tömörítve": '[van, aki] nem úgy, hanem [máshogy]')
A második mondatnak az értelme stimmel (tehát az valóban egyértelműbb lett), viszont "formai" hiba, hogy szintén kell a mint elé vessző.
Az első azért egyértelmű, mert csak Pisti után jön az ellentétes rész (a "hanem" után);
a második oké;
a harmadik a "például" miatt – ebben a formában(!) – nekem egyértelműnek tűnik (oké, ha nagyon akarja az ember, akkor belemagyarázhatja az ellenkezőjét); ha "úgy, mint" lenne benne, akkor persze más az ábra (ld. #5),
és ha a harmadik folytatódna egy ellentétes tagmondattal, akkor az ellenkezőjére is változhatna:
"Sok ember nem mutatja ki az érzelmeit, mint például Pisti, hanem álarc mögé bújik."
(azaz Pisti kimutatja).
Szerintem. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!