Értelmeznétek nekem ezt a grafikont?!
Felm: felmérésben résztvevők száma
Norm eo: normál eloszlás
Nem tudom értelmezni, valami statisztikai izé, kérlek segítsetek!
Van egy tényleges adatsorod meg fölé van rakva egy másik görbe, ami a normál (avagy Poisson) eloszlásnak felel meg idealizált esetben. A tényleges adatsor mindig eltér az idealizált esettől.
(Ne haragudj, de személyes véleményem szerint, ha nem tudsz egy egyszerú adatsort értelmezni, akkor nem kéne erőltetned ezt a dolgot.)
Szerintem az látszik a grafikonból, hogy a vizsgált populációban a vérkoleszterinszint valószínűleg normál eloszlást követ. Ugyanakkor a két pontsor nem tökéletesen fedi egymást, ezért a feltételezés szignifikanciájának meghatározásához hipotézisvizsgálatra van szükség. (Bár a vizsgált populációméret alapján szinte biztosra veszem, hogy a szignifikancia 95% felett lesz.)
Megjegyzem, ilyen esetben én sosem kötném össze a pontokat a mért adatsoron: mivel azok diszkrét értékek, nem tudjuk, hogy két pont között hogy alakulna az eloszlás. Míg a normál eloszlás görbéje folytonos, az összeköthető.
Bár nem teljesen világos, mit ábrázol a grafikon... ha eleve tudod, hogy a koleszterinszint normál eloszlású, akkor az annak megfelelő egyenletet a pontsorra illesztve megkapod az eloszlást jellemző görbét és paramétereket: várható érték, szórás. Ezeket a normál eloszlás definiciója szerint kell leolvasni a grafikonról. De nem mint mondtam, nem világos, hogy mi a feladat... mit tudsz a grafikonról, mit tudsz az adatsorról...
Az a kérdés, hogy milyen szinten kell válaszolnod?
Pl ha gimis vagy, és most kezditek a statisztikát tanulni, akkor a konklúzió: A koleszterinszint populációban való eloszlása normáleloszlású. (Azaz inkább közelítőleg az)
Ha egyetemi szinten kell, akkor azért ezt meg is kell indokolni a 2-es válaszoló által említett módokon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!