Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "Csakhogy tudd" "Csak hogy...

"Csakhogy tudd" "Csak hogy tudd" "Csak (azért), hogy tudd"?

Figyelt kérdés
A kérdés adott, megkérem a közönséget, hogy készítsék elő gombjaikat, és... Mehet a szavazás.

2015. aug. 21. 00:19
 1/7 anonim ***** válasza:
60%

Egyik sem.

Csak, hogy tudd.

2015. aug. 21. 00:48
 2/7 anonim ***** válasza:
43%
A nyertes az #1, csak, hogy tudd :)
2015. aug. 21. 04:08
 3/7 anonim ***** válasza:
88%

Az 1. tutira nem, mert az egybeírt "csakhogy" jelentése kb. "de" / "ellenben", szóval ez kiesett.

A különírt mód esetén viszont nem vagyok biztos a vesszőhasználat szükségességében, és szabályt sem tudok konkrétan erre az esetre. Úgyhogy ne vedd 100%-nak, de szerintem nem kell vessző.

Az igaz, hogy a tagmondatokat összekötő kötőszavak elé vesszőt teszünk, de szerintem ez nem összetett mondat. (Még akkor sem, ha bele lehet helyezni egy utalószót, ahogyan tetted is a 3. opcióban.)

A "nap mint nap" jutott eszembe, amit sokan el szoktak rontani, pedig tutibiztosezerszázalék, hogy vessző nélkül írandó. Érzésem szerint a "csak hogy tudd" is ilyen.

2015. aug. 21. 05:05
 4/7 anonim ***** válasza:
95%

Ide szerintem sem kell vessző, ugyanis a "szorosan kapcsolódó" kifejezéseknél kivétel van a hogy előtti vesszőhasználat alól.

De ehhez már nyelvész kellene. :) A tippem: "csak hogy tudd".

De, ha azt látnám, hogy "csak, hogy tudd", egyáltalán nem gondolnám, hogy az illető nem tud írni.

Az első biztosan nem, a "csakhogy" szó teljesen mást jelent.

2015. aug. 21. 07:02
 5/7 BringaManó ***** válasza:
96%

csak hogy tudd.

ha ott lenne az "azért", akkor lenne vessző, de erre nem igaz az, hogy "kell vessző, mert ha ott lenne, akkor is kellene vessző".

és, Berta, ez nem olyan, mint a nap mint nap. :-)

2015. aug. 21. 10:18
 6/7 anonim ***** válasza:
91%

Jó, akkor nem olyan. :P

A lényeg, hogy nem kell vessző. :)

2015. aug. 25. 20:21
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszöntem, gyakran végzek hobbiból korrektori munkát a barátaimnak, de ebbe pont nem sikerült még belefutnom korábban. :D
2015. aug. 30. 02:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!