Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Csonka gúla, vagy csonkagúla?

Csonka gúla, vagy csonkagúla?

Figyelt kérdés
2015. júl. 10. 12:37
1 2
 11/17 BringaManó ***** válasza:
(Sajnálom, hogy ilyen helytelen szokásom alakult ki... :-/ Én – igen nagyképűen – egy illúzióban(?) ringatom magam: szerintem a mi válaszaink abba a kategóriába tartoznak, hogy a _fölöttük_ lévő sor mutatja, hogy okosság vagyon benne, nem az alattuk lévő. ;-)
2015. júl. 15. 18:38
 12/17 anonim ***** válasza:

Félre tetszett érteni (?), a "felülről nem előítéletesen olvasandó" válaszokról van szó, amiknél valahogy jelezni kellene, hogy helyesek-e vagy sem.

(Amúgy meg teljesen egyetértenék, ha nem fordult volna már elő velem többször is, hogy h.lyeséget írtam. Volt, amikor ennek ellenére felpontozták, gondolom, működött a "felső sor alapján nyomkodunk"-módszer; de legutóbb pl. totál lenullázták, teljesen jogosan.)

2015. júl. 17. 19:02
 13/17 BringaManó ***** válasza:
jaja, sorszámnevek rejtelmeiről nem írogatunk meggondolatlanul hajnalban :-)
2015. júl. 17. 21:32
 14/17 anonim ***** válasza:

BringaManó mindent lát... :D

(FYI: Nem "szimpla" sorszámnevekről volt szó, hanem dátumról. És eskü, félálomban még teljesen hittem abban, amit leírtam. :(

Még Korr-Rektor Úr szavai is láthatóan lebegtek a szemem előtt, hogy melyek az elegánsabb alakok... Csak valahogy bekavart a pont. :O )

Na, hallgass(atok) inkább egy kis elvont zenét... :D

https://www.youtube.com/watch?v=9-G5hJPywsM

https://www.youtube.com/watch?v=sKhVJ2sqxzY

https://www.youtube.com/watch?v=1OZPegvOf0g

2015. júl. 17. 22:20
 15/17 anonim ***** válasza:

Szótári alak ide vagy oda, helyes vagy nem helytelen, a birtokomban lévő összes matematika tankönyvben, meg a híres nagy „Obádovics” könyvben is egy szóban írták a csonkagúlát.

Ezek a kiadások nem a mai, korrektort nem foglalkoztató világból származnak, hanem a 60-as évek könyvei.

2015. júl. 18. 09:04
 16/17 BringaManó ***** válasza:
azokban még talán a koordináta-rendszert sem átallották egy szóba írni...(?) :-)
2015. júl. 18. 12:00
 17/17 anonim ***** válasza:

"Egyes szaknyelvekben nemritkán előfordul, hogy bizonyos szavakat, kifejezéseket a helyesírási kézikönyvektől eltérően írnak." Ez természetes, hiszen csak a szakemberek tudják, hogy van-e jelentésváltozat, ill. éreznek-e jelentéskülönbséget a külön- ill. egybeírt forma között.

A koordináta-geometriát kötőjellel szokták írni, bár a helyesírási szabályzatban ezt nem indokolja semmi.

2016. jan. 20. 15:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!