Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az ésszerű mától észszerű,...

Az ésszerű mától észszerű, jobb ez így?

Figyelt kérdés
Ha nem, miért, ha igen, miért?

2015. jún. 26. 20:36
1 2 3
 11/21 BringaManó ***** válasza:

#5: Miért írnál? Csak így, látatlanban? Még nem is tudjuk, hogy mik lesznek a változások!

(Jó, azt a néhányat, ami eddig megjelent, azt azért sikerülni fog elsajátítani egy év alatt... Kérdés, hogy mi lesz még, azokon kívül...?)

2015. jún. 28. 11:36
 12/21 anonim ***** válasza:
BringaManó: senki nem sírt. Teljesen jó úgy.
2015. jún. 29. 18:38
 13/21 anonim ***** válasza:

"Ez csak akkor lehetne ésszerű, ha a szabály MINDEN kettős mássalhangzó duplázódásra vonatkozna (pl.: bugygyant, rogygyant, fütytyent, tüszszent, locscsan stb.)"

Ez logikátlan, azaz ésszerűtlen - vagy ha így jobban tetszik, "észszerűtlen".

Ez a szabály ugyanis csak azokra az összetett szavakra vonatkozik, melyeknek egyik tagja ugyanazzal a kettősbetűvel végződik, amellyel a másik kezdődik.

A szabály egyébként nem teljesen új. Emlékezetem szerint pl. az "aranynyúl" szót hosszó ideje két -ny netűvel kell írni, hirtelen ez jut most eszembe. Nyilván van más ilyen szó is.

De a "füttyent, buggyant" stb. szavainknak ehhez a szabályhoz semmi köze.

Egyébként valószínűleg én is nehezen fogom megszokni, de sebaj! Több dolguk lesz a lektoroknak... :)

2015. jún. 30. 08:09
 14/21 SáraCsillag válasza:
49%
Az észszerű szavunkat helyesen így írjuk, és ezért jó, hogy a szabályzatban ezentúl ez a szóalak fog szerepelni. Válaszom azzal indokolom, hogy két különálló szó került egymás mellé ész+szerű, nem lehet ilyen esetben hosszú sz-et írni. Véletlen egybeesés, hogy az ész szó sz-re végződik, és utána a szerű (képzőszerű utótag, félszó) sz-szel kezdődik.
2015. jún. 30. 09:28
 15/21 BringaManó ***** válasza:
65%

Sára, bocs, de az ésszerű szavunkat helyesen (egyelőre) így írjuk.

Az indoklás sem az igazi: a -szerű (ilyen értelemben) nem "különálló szó", hanem egy kvázi toldalék, úgynevezett képzőszerű utótag.

2015. jún. 30. 17:23
 16/21 fersk ***** válasza:
58%

Kötőjel lenne logikus, hiszen:

Egy busz-szerű járművön lösz-szerű anyagba lépve káromkodásaimat és-szerű kötőszavakkal taglalva ész-szerűen csiszoltam a talpam a padlóhoz. :)

2015. jún. 30. 19:39
 17/21 SáraCsillag válasza:
48%

Köszönöm a helyesbítést, BringaManó. Az új szabály még nem lépett érvénybe, addig marad a régi változat.

A -szerű utótag szótöve (gyöke) a szer. Ha ebből az irányból közelítjük meg a szer(ű) szót, akkor elmondható, hogy toldalékkal ellátott "különálló" szó.

2015. júl. 1. 18:15
 18/21 BringaManó ***** válasza:
A -ben toldaléké pedig a benne, a -ra toldaléké a reá, és folytathatnánk... attól az még nem "különálló szó". Nem is értem, hogy miről beszélünk.
2015. júl. 1. 22:01
 19/21 BringaManó ***** válasza:
Szinkrón szempontból tessék ezekre tekinteni, hogy mondjak egy szép, szakszerűt is. :-)
2015. júl. 1. 22:02
 20/21 anonim ***** válasza:
Az lett volna a helyes eljárás, ha meghagyják az új formula mellett a régit is. Én már megszoktam, megtanultam, miért kéne máshogy írnom? Azért mert néhány akadémikus szerint úgy a jó?
2015. júl. 13. 11:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!