Nénje, bátya. Helyes így?
Kisebb vita alakult ki a közelmúltban arról, hogy az idősebb rokonok (általában nagynénik, nagybácsik) megszólítása leírva hogy helyes.
Nénje (nénnye)?
Bátya (báttya, bátyja)?
Elől, amit én gondolok helyesnek, utána zárójelben amilyen verziók még felmerültek. Mi a helyes?
A bátyja szerintem akkor jó, ha azt mondjuk, hogy valakinek a bátyja. Pl. Kati Pisti húga, Pisti Kati bátyja.
De ha nem idősebb testvérről van szó, akkor szerintem bátya (Lajos bátya, Jóska bátya). Lásd még: Tamás bátya kunyhója.
Így van. :)
És éppen így vannak a "nénye" (egy n-nel), és a "nénje" szavak is.
A "bátya", "nénye" szavak alanyesetben vannak.
A "bátyja", "nénje" viszont birtokos esetben vannak.
meg az "alanyeset"/"birtokos eset"... ez is valami "tájnyelvtan" lehet... :->
„A birtokos szószerkezetekben a BIRTOKOSt jelölő névszó kapja meg a birtokos esetragot”
@BringaManó
Igen, mégpedig azt, hogy valakiNEK A bátyja, vagy nénje. :-)
Meg a helységNEK A kalapácsa.
Ha tovább olvasod a wikis bejegyzést, lejjebb találod:
"A magyar nyelvben a birtokos esetnek alakilag nincs saját jele (esetragja); a birtoklás kifejezésekor a birtokos személyjelet (pl. ‑m, ‑ja) kapcsoljuk a birtokot jelölő szóhoz. A birtokos vagy teljesen ragtalan, vagyis alanyesetű marad, vagy dativusba (‑nak/‑nek) kerül, például: Péter.0nom könyv.e = Péter.nekdat a könyv.e."
"A magyar sajátos módon nem a birtokoson, hanem a birtokon jelöli a birtoklás tényét: autóm, autód, autója." - kiegészítem: nénje, bátyja.
Pedro
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!