Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Szükség van egységesen megálla...

Szükség van egységesen megállapított helyesírásra? Magyarországon nincs akkora különbség a beszélt nyelvben, hogy ne értenénk meg egymást, akárhogy is írjuk le a szavakat. Nem?

Figyelt kérdés
2010. febr. 27. 20:25
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

az gondolom eszedbe se jutott, hogy esetleg csak elméleti síkon érdekel a kérdés

meglehetősen konzervatívnak tartom magam, emellett még tanárember is vagyok- igaz, nem magyartanár

2010. febr. 28. 01:23
 22/26 anonim ***** válasza:

Én meg magyartanár vagyok, és előre leszögezném, hogy fontosnak tartom a helyesírást, országos verseny szintjéig is eljutottam.

De: a megértés szempontjából nem sok szerepét fedeztem fel. Vannak ugyan szavak, amelyek hangzásra megegyeznek, de két külön dolgot jelölnek (pl. súgólyuk - súgójuk), viszont nem szavakban beszélünk, hanem mondatokban. Az meg nagyon ritka, hogy többértelművé tegyen egy mondatot egy azonos alakú szópár. Bár van most egy rádiónak a reklámszlogenje, amely ide tartozhat: "Minden nap rólad szól." Ha a mindennap szót egybeírjuk, akkor már mást jelent, hangzásra pedig ugyanaz.

A szóbeliségben nincs szerepe a helyesírásnak, és igazából szerintem írni is meg lehetne tanítani az embereket, csak azt kellene megtanítani, hogy egy-egy hangnak milyen betű felel meg. A legtöbb esetben így is úgy írunk, ahogy kiejtjük.

Persze biztosan lennének problémák a megértéssel, de így is vannak.

2010. febr. 28. 09:11
 23/26 anonim ***** válasza:
Ha nem lenne rá szabály, hogy hogyan írjunk, akkor az újságot nem tudnád olyan tempóval elolvasni, mint most, illetve ha mindenki kitalál valami újat, akkor más nem értené és összekavarodna az egész.
2010. febr. 28. 11:39
 24/26 anonim ***** válasza:
Írta bárki is, hogy a szavak formáját "olvassuk el"? Csak jobban halad...
2010. febr. 28. 20:18
 25/26 anonim ***** válasza:

Szerintem egy magyar ember tudjon írni.Helyesen.

Ez olyan mintha az angolok mindent úgy írnának le, ahogyan kimondanak mindent. Elég zavaró lehet, amikor olvasod valaki üzenetét, és abból hámozod kifelé, hogy mit is akar, és ha rászokik erre az ember, majd amikor levelet kell írnia, vagy bármit, és majd leírja a sok hülyeséget, amit "megtanult", na az lesz ciki.

Szép lesz a magyar nyelv...:S

2010. márc. 20. 22:10
 26/26 anonim ***** válasza:
Van erre egy nagyon egyszerű példa: Az arab írásban eredetileg nem jelölték a magánhangzókat, csak a mássalhangzókat. Nyilván úgy voltak vele, mint az itt hozzászólók, hogy "úgyis érti mindenki". Ja. De ötszáz év múlva már senki sem érti majd és leginkább csak találgatni fognak, hogy vajon mit jelentett ez vagy az a szó. Ezt pedig szinte lehetetlenné teszi, ha mindenki úgy ír, ahogy akar.
2010. márc. 21. 18:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!