Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Nincs jóvá tévve semmi vagy...

Nincs jóvá tévve semmi vagy nincs jóvá téve semmi?

Figyelt kérdés
2015. febr. 19. 21:22
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Semmi nem indokolja a 2 v-t, szóval 1 v.
2015. febr. 19. 21:27
 2/5 anonim ***** válasza:
0%
ha minden áron le akarod írni, akkor egy v, de inkább ne, mert ez szenvedő szerkezet, ami hivatalosan nem létezik. helyette pl. határozatlan alanyt kellene használni "nem tették jóvá" vagy más módon megkerülni.
2015. febr. 19. 21:48
 3/5 BringaManó ***** válasza:
A #2-est felejtsd el, nincsen ezzel semmi baj, ne tessék bedőlni nyelvi babonáknak. Még hogy nincs, pláne hogy "hivatalosan"... – Van, "hivatalosan" is.
2015. febr. 19. 22:44
 4/5 anonim ***** válasza:

Van is, meg nincs is. Bizonyos helyzetekben nem lehet kikerülni, de szerintem ez nem az a helyzet.

Ha valakinek írod, hogy ő nem tette jóvá, akkor írd ki, hogy TE nem tettél jóvá semmit. Ha másról van szó, akkor írd, hogy Ő/Ők nem tett/tettek jóvá semmit. De az, hogy semmi nincs jóvá téve, az baromi bénán hangzik...

Szerintem

2015. febr. 19. 23:28
 5/5 BringaManó ***** válasza:

Nekem teljesen jó, és magyarul van (úgy is hangzik).

Átfogalmazni, ráadásul a személyes névmást is odaírni (ami itt nem szükséges ugyebár) – és pláne ki is emelni – csak akkor fontos, ha pl. azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy jóvá van ugyan téve, de nem a beszélgetőpartner tette, hanem valaki más ("_Te_ nem tettél jóvá semmit, _Péter_ tette jóvá a _te_ hibádat!").

Ha csak ketten vannak a sztoriban, akkor nincs mit hangsúlyozni az alanyokon, így nyugodtan mehet ezzel a határozói igeneves szerkezettel (amely "passzív"-nak van nevezve ;-):

"Azt hiszed, ennyi elég? Ezzel még nincs jóvá téve semmi!"

2015. febr. 21. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!