Nincs jóvá tévve semmi vagy nincs jóvá téve semmi?
Van is, meg nincs is. Bizonyos helyzetekben nem lehet kikerülni, de szerintem ez nem az a helyzet.
Ha valakinek írod, hogy ő nem tette jóvá, akkor írd ki, hogy TE nem tettél jóvá semmit. Ha másról van szó, akkor írd, hogy Ő/Ők nem tett/tettek jóvá semmit. De az, hogy semmi nincs jóvá téve, az baromi bénán hangzik...
Szerintem
Nekem teljesen jó, és magyarul van (úgy is hangzik).
Átfogalmazni, ráadásul a személyes névmást is odaírni (ami itt nem szükséges ugyebár) – és pláne ki is emelni – csak akkor fontos, ha pl. azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy jóvá van ugyan téve, de nem a beszélgetőpartner tette, hanem valaki más ("_Te_ nem tettél jóvá semmit, _Péter_ tette jóvá a _te_ hibádat!").
Ha csak ketten vannak a sztoriban, akkor nincs mit hangsúlyozni az alanyokon, így nyugodtan mehet ezzel a határozói igeneves szerkezettel (amely "passzív"-nak van nevezve ;-):
"Azt hiszed, ennyi elég? Ezzel még nincs jóvá téve semmi!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!