Miért nincs nyersség szó?
Van ilyen szó, azaz simán képezhető a '-ság', '-ség' főnévképzővel. A szótő a 'nyers', ehhez illesztjük a képzőt. A két 's' hangzó közé a könnyebb kiejtés miatt egy 'e' kötőhangot illesztünk be. Így tehát a szó amit keresel, a 'nyerseség".
Pedro
Nyerseség? Úristen... Ez már nekem átmegy zagyvaságba.
"...a könnyebb kiejtés miatt..." Nem értem miért nehéz kiejteni a nyerség szót, kihagyva azt a + 1 s-t.
A kisebb szóhoz meg teszünk + 1 s-t, ha kimondjuk...
A válaszokat köszönöm azért.
Van nyersség szavunk, és használjuk is.De inkább az irodalomban találkoztam vele:
„Tágasság és nyugalom, ezeréves hagyomány az egyik oldalon, érdesség és nyersség, vagyis korunk lehelete a másikon. Szív-fal.”
Idézet Ludva Roman Szív-fal c. könyvéből.
Üdv. Ági
"Nem értem miért nehéz kiejteni a nyerség szót, kihagyva azt a + 1 s-t."
Mint Pedro leírta, a -ság / -ség képző járul a szótőhöz; ez egy ún. főnévképző. Használatával a melléknévből főnév lesz.
Ha kötőhang nélkül kapcsolnánk, akkor "nyersség" lenne; mint Ági írta, ez a szó is létezik. De próbáld meg kimondani: nehezen megy, az [s] hang nem duplán, csak szimplán vagy másfélszeresen hangzik. Sőt, a kiejtési szabályok szerint ha egy szóban három mássalhangzó áll egymás mellett, s köztük van két azonos, akkor utóbbiak közül az egyiket nem ejtjük; ez a jelenség az ún. "rövidülés".
A "nyerség" szó pedig azért nem létezik, mivel -ág / -ég képző sem.
Remélem, még jobban összezavartalak. :P
A "nyerség" szó pedig azért nem létezik, mivel -ág / -ég képző sem.
Nem, ezt a kiejtésre írtam, hogy így könnyű lenne kimondani és értelmesebb is lenne, mint a nyerseséget, vagy nyersséget.
De mindegy, én a nyersség szót használom ezután is.
Köszönöm az infókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!