Nem értem az e-nyelv.hu egyik válaszát, megnéznétek?
Már tettem fel egy hasonló kérdést, most megint kérdeznék.
„gyakran visz tévútra és vakít el minket”
Itt hogyhogy nem kell vessző? Azonos mondatrészek, de a két állítmányhoz két külön bővítmény is tartozik. Úgy tudom, ilyenkor ki kell tenni a vesszőt. Vagy ezek szerint itt mégsem? Biztos jól írták, csak sajnos nem értem.
Lehet, hogy közben rájöttem...
A mondat végén közös bővítmény van (minket), ezért nem kell vessző (?)
Tévútra visz, és elvakít.
Ebben a mondatban már van vessző szerintem.
Akkor ez a linken szereplő válasz sem jó?
Szoktam olvasgatni az ottani kérdéseket, és azt hittem, hogy jó válaszokat írnak.
#2: Meg is írtad nekik? Ugyanis a hibákat szorgosan javítják is – de néma gyereknek ugye...
A kérdezőnek:
1. Ha nem érted az e-nyelves választ, akkor elsősorban őket javasolt megkérdezni – mégiscsak ők írták...
2. Szerintem a kérdéses mondat ebbe a kategóriába esik:
OH. 325. o.:
"Nincs vessző az igei állítmányok között, ha rendelkeznek ugyan külön bővítményekkel, de közös bővítményük is van az alany mellett, és az az állítmányok után áll: Zoli nagyon komolyan fogta fel és kitűnően oldotta meg a feladatot. Mellékmondatként: Mindenki tudta, hogy Zoli nagyon komolyan fogta fel és kitűnően oldotta meg a feladatot."
3. Általában jó választ adnak, de előfordulnak hibák is. Ezeket készségesen kijavítják, ha valaki szól nekik.
Köszönöm!
„hogy színesebbé tegye az eseményeket és elrejtse az események utáni fáradtságot”
Én tennék vesszőt, mivel itt is a két állítmányhoz két külön bővítmény tartozik. Vagy mégsem kell?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!