Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Nem értem az e-nyelv.hu egyik...

Nem értem az e-nyelv.hu egyik válaszát, megnéznétek?

Figyelt kérdés

Már tettem fel egy hasonló kérdést, most megint kérdeznék.

[link]

„gyakran visz tévútra és vakít el minket”

Itt hogyhogy nem kell vessző? Azonos mondatrészek, de a két állítmányhoz két külön bővítmény is tartozik. Úgy tudom, ilyenkor ki kell tenni a vesszőt. Vagy ezek szerint itt mégsem? Biztos jól írták, csak sajnos nem értem.

2015. jan. 26. 22:03
 1/6 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy közben rájöttem...

A mondat végén közös bővítmény van (minket), ezért nem kell vessző (?)

Tévútra visz, és elvakít.

Ebben a mondatban már van vessző szerintem.

2015. jan. 26. 22:12
 2/6 anonim ***** válasza:
Az E-nyelv rengetegszer ad rossz – nemritkán egy korábbi válaszával ellentétes – tanácsot, én vagy három tucat hibát kijegyzeteltem tőlük az elmúlt egy-másfél évben. (Úgy, hogy viszonylag ritkán látogatom.)
2015. jan. 26. 22:13
 3/6 A kérdező kommentje:

Akkor ez a linken szereplő válasz sem jó?

Szoktam olvasgatni az ottani kérdéseket, és azt hittem, hogy jó válaszokat írnak.

2015. jan. 26. 23:04
 4/6 BringaManó ***** válasza:
100%

#2: Meg is írtad nekik? Ugyanis a hibákat szorgosan javítják is – de néma gyereknek ugye...

A kérdezőnek:

1. Ha nem érted az e-nyelves választ, akkor elsősorban őket javasolt megkérdezni – mégiscsak ők írták...

2. Szerintem a kérdéses mondat ebbe a kategóriába esik:

OH. 325. o.:

"Nincs vessző az igei állítmányok között, ha rendelkeznek ugyan külön bővítményekkel, de közös bővítményük is van az alany mellett, és az az állítmányok után áll: Zoli nagyon komolyan fogta fel és kitűnően oldotta meg a feladatot. Mellékmondatként: Mindenki tudta, hogy Zoli nagyon komolyan fogta fel és kitűnően oldotta meg a feladatot."

3. Általában jó választ adnak, de előfordulnak hibák is. Ezeket készségesen kijavítják, ha valaki szól nekik.

2015. jan. 27. 00:46
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

„hogy színesebbé tegye az eseményeket és elrejtse az események utáni fáradtságot”

Én tennék vesszőt, mivel itt is a két állítmányhoz két külön bővítmény tartozik. Vagy mégsem kell?

2015. febr. 1. 23:03
 6/6 A kérdező kommentje:
Azért nem tettek vesszőt az előző mondatba, mert párhuzamos szerkesztésűnek számít?
2015. febr. 12. 14:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!