Motort, vagy motrot?
Sziasztok!
Szerintetek melyik a helyes? Motort vagy motrot? Annyit elárulok, hogy most, ahogy ide beírtam, a motrot szót aláhúzta pirossal.
És akkor mi van a bokrot-tal?
Azt is ki tudom mondani, hogy bokort, mégis a bokrot a helyes.
MOTORT
A motor latin eredetű szó, nem húzhatjuk meg a "mot"-nál a szótövet! motor| a szótő. D
"ti tudjátok rosszúl aki azthiszi hogy motort"
Nna... Te most aztàn jól "megaszontad", hallod-e !
Legközelebb így fogom magyarázni az unokáimnak, hogy jobban beszéljenek magyarul!
Remélem egyébként, hogy humorosnak szántad ezt a hozzászólást... Akkor viszont jelezned kellene, mert hidd el, vannak, akik komolyan veszik!
Imádom a szójátékok minden formáját, de "Humorban nem ismerek tréfát!" (Karinthy)
Egy "motros" nagymama, aki még ma is "motorral" jár, és nem "motral", vagy hogy is lehet mondani ezt a szót, ha "ragzani" akarom???
Vicces, mi? Erről az oldalról még nem vizsgáltuk meg a kérdést... És ez a "bokor"-ra is vonatkozik!
Ragozzátok csak egy kicsit, mindjárt előjön az alap...
Bokor, bokrot, de "bokornak a", bokornak, stb!
A legszebb idézet, ami eszembe jut, az a Családi kör Arany Jánostól, ahol a "Bokrodnak megette" kifejezést használja... Gyönyörű allegória vagy szimbólum, nem?
"ti tudjátok rosszúl aki azthiszi hogy motort"
ez így helyes:
-Ti tudjátok rosszul,akik azt hiszik,hogy motort-
""ti tudjátok rosszúl aki azthiszi hogy motort"
ez így helyes:
-Ti tudjátok rosszul,akik azt hiszik,hogy motort-"
Háááát... Ha már a javításnál tartunk, akkor inkabb így mondanám vagy írnám:
"Ti tudjátok rosszul, akik azt HISZITEK, hogy motort!
(Ami persze nem igaz, de mindenki szabadon hihet, amit akar, nemde??? Elvégre demokráciában élünk, vagy mi...)
Nem gondoljátok?
"(Ami persze nem igaz, de mindenki szabadon hihet, amit akar, nemde??? Elvégre demokráciában élünk, vagy mi...)
Nem gondoljátok?"
Nem, mert vannak bizonyos dolgok, amiben nem hinni kell, hanem tudni! Ilyen a helyesírás (nem hinni kell benne, hogy "muszály", hanem tudni, hogy muszáj), az egészségügy (azt hittem, hogy AIDS-es, pedig csak influenzás), stb.
Győri vagyok, szeretném megvédeni kicsit a "motrot". Nálunk többnyire így használjuk. De írok pár elgondolkoztató példát a "motros" logika alapján:
motor, szobor, bokor
motort, szobort, bokort
motorok, szoborok, bokorok
motrot, szobrot, bokrot
motrok, szobrok, bokrok
Azzal értek egyet, aki azt írta, hogy a motor még nem épült be teljesen a nyelvbe. A környezetemben ez jellemző:
motor, motrot, motrok
szobor, szobrot, szobrok
bokor, bokrot, bokrok
De! A gép hajtotta kétkerekűt vezető emberre inkább itt is inkább azt mondják, hogy motoros, és nem motros. A feleségem ugyanakkor a fentiek megtartása mellett azt mondja, hogy motorozik, én azt, hogy motrozik. Valószínűleg ez egy átmeneti állapot, ugyanakkor a média miatt jó eséllyel az a verzió fog kihalni, amelyiket kevesebben használják.
Amúgy meg egyen specit mindenki :) Ez tényleg echte győri dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!