Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mikor használjuk az alábbi...

Mikor használjuk az alábbi irásjeleket? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

" asd "

,, asd"

' asd '

Köszönöm a választ előre is!

2014. dec. 11. 20:10
 1/4 anonim ***** válasza:
Ha magyarul (kézzel) írsz, csak a 2. (elején lent, végén fent) a helyes, számítógépen még az 1. is jó (mert nem lehet alsó idézőjelet írni), a ' jelet inkább egymagában szokták használni (pl. angolul you're, it's stb) nem tudom hogy használják-e úgy, hogy a szó elejére és végére is rakják, mint az idézőjelet.
2014. dec. 11. 20:27
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A ' jel így magában aposztróf, azaz hiányjel, és magyarban a hiányzó betűt jelöli.

Ha idézőjelszerűen, a szó előtt és után is egy vessző van felül, az a félidézőjel vagy jelentésjel. Ezt szótárakban vagy egyéb nyelvészeti írásokban egy szó jelentésének magyarázatához használják.

De egy nyelvtani kérdést akár jó helyesírással is ki lehetett volna írni... :)

2014. dec. 11. 20:58
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Igen, most vettem észre, hogy hosszú í betű helyett rövidet írtam.

2014. dec. 11. 21:25
 4/4 anonim ***** válasza:

Az elsőnek és a másodiknak a szerepe ugyanaz, csak míg az első az angolban használatos, a második a magyarban. A Word és még néhány más szövegszerkesztő automatikusan javítja az angol idézőjelet magyarra, egyébként elég körülményes beírni: a nyitó idézőjel („) alt+0132, a záró (”) pedig alt+0148 kóddal jön elő (és nem shift-2-vel, mint az angolban).

Az aposztrófot egyes esetekben a hiány jelölésére, valamint harmadlagos idézőjelként használjuk. De ez sem ugyanaz, mint az angol: ők a shift-1-gyel beírható egyenest használják ('), mi az alt+0146-tal előhívható változatot (’).

Példa a harmadlagos idézőjel használatára: „Kinyitottam a füzetet, egy lap volt beletűzve, amelyen ez állt: »Utalj át újabb egymilliót, ha nem akarod, hogy folytatódjon a ’móka’!« Dühösen összetéptem a papírt, és kiszaladtam az irodából” – olvasható a szerző visszaemlékezésében.

2014. dec. 13. 00:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!