Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan használjuk az "e" betűt?

Hogyan használjuk az "e" betűt?

Figyelt kérdés
Kérdésekben én kötőjellel írom: Megéri-e vajon itt vásárolni? De ismerősöm lehagyja. Melyik a helyes? És ha például melléknévhez kapcsolódik: Szobatiszta-e a kutya?
2012. dec. 17. 18:03
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Mindig kell a kötőjel. Az ismerősöd nem tud helyesen írni. Van ilyen.
2012. dec. 17. 18:11
 2/14 anonim ***** válasza:
88%

Te írod jól. Az "e" betű jelen esetben egy szó, melynek szófaja: kérdőszócska. Általános iskola 2. osztályában tananyag nyelvtanból a helyesírása: "Az e kérdőszócskát mindig kötőjellel kapcsoljuk az előtte álló szóhoz."

Teljesen mindegy, milyen szófajú szóhoz kapcsoljuk, a kötőjel mindenképp kell.

Gyakori hiba, hogy a mondatalkotó beszédben vagy írásban nem a megfelelő szóhoz kapcsolja a kérdőszócskát, pl. Nem-e lehetne...; El-e jönnél... stb. Sajnos annyian használják helytelenül, hogy az iskolában ezt is külön tanítani, gyakoroltatni kell.

Üdv. :)

2012. dec. 17. 18:11
 3/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. :) Akkor megnyugodtam, hogy jól használom. ^^"
2012. dec. 17. 18:14
 4/14 Calvin Broadus ***** válasza:
62%

Az "-e" kérdőszó használata már kicsit "falusi", de az említett példákban nem mondható helytelennek.

Amikor mondjuk a "nem" szó után áll, az már nem is helyes.

Pl.: "Nem-e lóg ki a kapanyél a pofámból?"

2012. dec. 17. 18:15
 5/14 Calvin Broadus ***** válasza:
Ja és persze mindig kötőjellel van ofkorz.
2012. dec. 17. 18:16
 6/14 A kérdező kommentje:
Calvin Broadus, az ismerősöm, aki kötőjel nélkül írja, az városi, és kezdő író, ahogy én is (bár én inkább kisvárosi vagyok). Talán így már nem olyan furcsa, hogy többször is használjuk. :)
2012. dec. 17. 18:20
 7/14 anonim ***** válasza:
94%
Szomorú látni, hogy a rossz helyesírásúak elbizonytalanítják azokat, akik még valóban tudnak helyesen írni. (Pláne, ha az illető még írónak is hiszi magát, ahogy említetted...) Te tudod jól, az -e elé mindig kell kötőjel, ne hagyd magad! :)
2012. dec. 17. 18:26
 8/14 anonim ***** válasza:

"Megéri-e vajon itt vásárolni?"

Nekem ez nem tetszik. Szerintem felesleges az "-e" és a "vajon" is bele.

Vajon megéri itt vásárolni?

Nem tudod, hogy megéri-e itt vásárolni?

Én így használnám.

2012. dec. 17. 20:02
 9/14 anonim ***** válasza:
38%
Mindegy, milyen szófajú szóhoz kapcsolódik, kell a kötőjel. És ami fontos: mindig az állítmány után áll.
2012. dec. 18. 21:50
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

8-nak

Sima kérdéseknél valóban teljesen felesleges az "e" kérdőszócska, inkább csak tájnyelvi használatra jellemző. Ugyanakkor a függő kérdéseknél (amikor valójában a mellékmondat a kérdés) muszáj beletenni a mondatba. Pl.: "Nem tudom, hogy otthon vannak-e." Ilyenkor nem tudod kihagyni. Ez nem falusias használat, ez nyelvi szabály.

2012. dec. 18. 21:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!