Hogyan használjuk az "e" betűt?
Te írod jól. Az "e" betű jelen esetben egy szó, melynek szófaja: kérdőszócska. Általános iskola 2. osztályában tananyag nyelvtanból a helyesírása: "Az e kérdőszócskát mindig kötőjellel kapcsoljuk az előtte álló szóhoz."
Teljesen mindegy, milyen szófajú szóhoz kapcsoljuk, a kötőjel mindenképp kell.
Gyakori hiba, hogy a mondatalkotó beszédben vagy írásban nem a megfelelő szóhoz kapcsolja a kérdőszócskát, pl. Nem-e lehetne...; El-e jönnél... stb. Sajnos annyian használják helytelenül, hogy az iskolában ezt is külön tanítani, gyakoroltatni kell.
Üdv. :)
Az "-e" kérdőszó használata már kicsit "falusi", de az említett példákban nem mondható helytelennek.
Amikor mondjuk a "nem" szó után áll, az már nem is helyes.
Pl.: "Nem-e lóg ki a kapanyél a pofámból?"
"Megéri-e vajon itt vásárolni?"
Nekem ez nem tetszik. Szerintem felesleges az "-e" és a "vajon" is bele.
Vajon megéri itt vásárolni?
Nem tudod, hogy megéri-e itt vásárolni?
Én így használnám.
8-nak
Sima kérdéseknél valóban teljesen felesleges az "e" kérdőszócska, inkább csak tájnyelvi használatra jellemző. Ugyanakkor a függő kérdéseknél (amikor valójában a mellékmondat a kérdés) muszáj beletenni a mondatba. Pl.: "Nem tudom, hogy otthon vannak-e." Ilyenkor nem tudod kihagyni. Ez nem falusias használat, ez nyelvi szabály.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!