Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Igaz, hogy "Én"-nel nem...

Igaz, hogy "Én"-nel nem kezdünk mondatot? Mert ezen az oldalon sokat úgy kezdik a választ, hogy: Én így szoktam. Vagy Én úgy tudom. Akkor ez helytelen?

Figyelt kérdés
2010. jan. 31. 21:31
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Tényleg töprengtem egy kicsit, hogy átalakítsam a mondanivalómat, mert rögtön úgy jött, hogy Én... XD Mikor elkezdtem még senki nem válaszolt, aztán mikor elküldtem a választ,akkor már öten megelőztek! XD De gáz!
2010. jan. 31. 23:56
 12/21 anonim ***** válasza:
90%

A magyarban olyan nyelvtani szabály, hogy melyik szó nem állhat a mondat elején, nemigen van. Csak a névutó az, ami nem tud a mondat elején állni (pl Nélkül, Is, stb.)

Az ÉS, DE és társai kötöszavak, amik szerepelhetnek a mondat elején, ha a mondat egyébként szövegkörnyezetében olyan, hogy az előzmények folytatása vagy tagadása lehetne. Ugyanilyen kötősző az AZONBAN, ELLENBEN vagy a TOVÁBBÁ és a VALAMINT melyekkel kapcsolatban fel se merül, hogy ne állhatna a mondat elején. Pedig "rangja", típusa, jelentése megegyezik a többi kötöszóval (azaz DE = AZONBAN = ELLENBEN).

Honnan ered ez a "tiltás"? Vegyünk egy feleselő gyereket. Mivel kezdi a mondatát? "DE ÉN..." Szerintem egy felnőttnek könnyebb azt mondani, hgy de-vel nem kezdünk mondatot, mintha ez valami szabály lenne, mint megnevelni a gyereket.

Ugyanez van a hát-tal. A hát olyan szó, ami kimondottan szeret elöl állni, pl "Hát így lett a mesének vége".

Valószínűleg a hebegő-habogó diáknak könnyebb azt mondani viccesen, hogy háttal nem kezdünk mondatot, mint azt mondani, hogy leülhetsz, egyes.

2010. febr. 1. 11:55
 13/21 anonim ***** válasza:
89%

11:55, de jó, hogy leírtad, különben én tettem volna! (Nicsak, egy személyes névmás - én - a mondatban, pedig nem is szándékosan alkottam így.)

Egyrészt az én nyugodtan szerepelhet mondat elején, vagy egyáltalán bárhol a mondatban, ha nyomatékosítani akarja, hogy kiről van szó. Ugyanígy lehetne akkor kifogásolni a te, vagy bármelyik személyes névmás használatát, hiszen az igei személyrag kifejezi a cselekvő számát és személyét. Én soha nem szóltam azért diákomnak, mert "hát"- tal, és-sel kezdett volna mondatot, hiszen sok költő, író művében ezek szerepelnek, és mindig őket hozzuk fel példának, akkor magunk ellen beszélnénk. Legfeljebb azért szólnék, ha háttal kezdenének beszélni, mert inkább nézzenek a szemembe. :)

magyartanár

2010. febr. 1. 13:46
 14/21 anonim ***** válasza:
80%
Szerintem ez nem helyesírás, hanem életfelfogás kérdése. Kodályról mondták, hogy órákat tudott beszélni anélkül, hogy egyszer is kimondta volna: "én".
2010. febr. 2. 15:25
 15/21 anonim válasza:
egyébként sem írjuk anyut, anyut, tesót nagy kezdőbetűkkel, mert nem a tulajdonnevük, ebből kifolyólag kicsivel írjuk :) csak tulajdonnevet írunk nagy betűvel... ahogy magadat, "én"-t se írod nagy kezdőbetűvel... az más, ha tiszteletből írod úgy, mint az ő-t, de ez akkor se helyes így... az én meg főleg nem, mert kissé beképzeltségre utal, nagyra vagy magadtól...
2012. jún. 8. 13:43
 16/21 anonim válasza:
*aput
2012. jún. 8. 13:44
 17/21 anonim válasza:
0%
Nem kezdünk vele mondatot... egy előző kommentelő példája: "Peti, tevagy?" "Én vagyok" Már ez sem helyes, mert így helyes a válasz: "Igen, én vagyok". Máris ki van küszöbölve az, hogy nem kezdünk vele mondatot :) Az én így szoktam se helyes... én úgy tudom... ezeket mind meg kell előzze egy pár szó, pld az "ezt".
2012. júl. 26. 13:27
 18/21 anonim ***** válasza:

Nem igaz, lehet ÉN-nel kezdeni mondatot.

- Én szoktam így kezdeni. (ergo, más nem biztos)

- Szoktam így kezdeni. (tudatom a szokásomat)

Használd nyugodtan!!

2013. nov. 5. 21:07
 19/21 BringaManó ***** válasza:

Az "is" nem névutó,

az Anyu, Apu stb. pedig teljesen oké.

2013. nov. 5. 22:29
 20/21 anonim válasza:
2015. júl. 22. 08:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!