Melyik mondat helyes nyelvtanilag?
Irodalmi és történelmi témákban a Pannon egyetem docense, és a budapesti Holokauszt Emlékközpont történésze tartottak nívós előadásokat.
VAGY
Irodalmi és történelmi témákban a Pannon egyetem docense, és a budapesti Holokauszt Emlékközpont történésze tartott nívós előadást.
VAGY
Irodalmi és történelmi témákban a Pannon egyetem docense, és a budapesti Holokauszt Emlékközpont történésze tartottak nívós előadást.
Nem tudom mennyit számít, de a két személy külön külön tartott előadást.
A második a helyes.
Ha kiakarod hangsúlyozni, hogy két külön előadás volt, akkor
...tartott egy-egy nívós előadást.
Én így írnám:
Irodalmi és történelmi témákban a Pannon Egyetem docense, és a budapesti Holokauszt Emlékközpont történésze tartott nívós előadásokat.
Egyetem (nagy kezdőbetűvel). Az 'és' elé én sem tennék vesszőt.
Szerintem is úgy jobb,ha az és elé nem kerül vessző;
Ez itt nem tagmondatok határát jelöli,hanem inkább csak egy "felsorolás",amikor nem használunk vesszőt.
Egyébként attól függ,hogy melyik a helyes,hogy mit akarsz mondani :D Pl lehet helyes az első vagy a második is. Ha mindkét személy több előadást tartott (tehát mindkettő külön-külön többet egynél :D) akkor jó lehet az első is :D
Persze csak akkor olvastam el az utolsó sorod,amikor már megírtam a választ,így azt mondom,hogy a második a helyes.
Irodalmi és történelmi témákban a Pannon Egyetem docense és a budapesti Holokauszt Emlékközpont történésze tartott nívós előadást.
Az Egyetem nagy E-vel írandó, mert intézménynév, az és elé pedig nem kell vessző. Ha egy előadó több előadást is tartott, akkor a mondat végén többes szám kell: előadásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!