Miért nem képesek az emberek normálisan használni a helyragot? Mi olyan nehéz abban, hogy kirakunk egy plusz betűt?
Például: Tegnap a moziba megnéztem X filmet Y-nal. (Ez akkor lenne helyes, ha így lenne: Tegnap elmentem a moziba Y-nal, hogy megnézzük X filmet.)
Az emberek 90-95%-a így írja, a helyes forma helyett:
Tegnap a moziban megnéztem X filmet Y-nal.
Tudom, hogy vannak ennél súlyosabb hibák is, de nekem ez mindig annyira szúrja a szemem... De az még jobban, amikor kint voltam Németországban helyett kint voltam Németbe-t mondanak/írnak... brrr....
19-re. Amennyiben ezt nekem írod, KIKÉREM magamnak ezt a hangnemet, azt hiszem nem írtam semmi tiszteletlent, különösen nem rólad...
Továbbá egyáltalán nem ítélkeztem súlyosan.
"Látod az a baj, hogy bár azt mondod, nem ítélkezel, nagyon is dehonesztálóan vélekedsz. Szerinted aki nem alkalmazza, az nyilván azért nem alkalmazza, mert "nem érti". Mert mentálisan deficites, ahogy sugallod. Holott lehet, hogy neki csak nem természetes."
-Én NEM ezt mondtam.
"Intelligens, értelmes embereket, akiknek nem áll a szájukra a -ban/ben, mert arra feléjük így beszélnek. És ha nem áll a szájára, akkor írásban sem fogja alkalmazni."
-Na ezt elkülöníteném erősen. ÉlőszóbaN még magam is gyakran elhagyom, és mifelénk sem szokás, de én csakis az írott alakról beszéltem. A második mondattal és az abban levő következtetéssel egyáltalán nem értek egyet.
"Tudod, ha már értés. Ha értetted volna a szöveget amit linkeltem, akkor nem jönnél ezzel a kiveszés dologgal."
-Talán nem is a linkre reagáltam, hanem valaki másnak a hozzászólására.
"Amit mondasz, az azt sugallja, mintha egy ősi magyar rag veszne ki épp vérző sebet hagyva nemzetünk szent nyelvén, holott pedig csak egy párszáz éves, mesterségesen csinált..."
-Nem volt célom semmi effélét sugallni. Szerintem nem kell itt a hangulatot csinálni a "nemzetünk szent nyelvén" kifejezésekkel.
Továbbá a "leugat, lebunkóz, mélypesti" kifejezéseket NAGYON remélem, hogy nem nekem szántad, mert méltatlannak érzem mindet.
"...Holott lehet, hogy neki csak nem természetes."
-Mi az, hogy "neki nem természetes"? Általános iskolában elmagyarázzák értelmesen, azért van az iskola, hogyha nem természetes, akkor tanulja meg írásbaN.
Lehet, hogy van, akinek meg "nem természetes", hogy kettő a nulladikon az egy, de azért van az iskola, hogy ezt megtudja onnan!
"...És ha nem áll a szájára, akkor írásban sem fogja alkalmazni."
-Már miért is ne alkalmazná? ÍrásbaN azért valamivel összeszedettebb az ember. Szóban könnyen elharap az ember egy egy betűt a szó végén, de az írás az mégiscsak maradandóbb.
Különben hangsúlyozom, hogy egyáltalán nem ítélkeztünk súlyosan. És írott alakokról volt szó...
Figyeljetek, én mondok valamit. Ez az egész semmire nem vezet, hiába próbáljuk egymást meggyőzni.
Igen, 100 évvel ezelőtt, a Bibliában meg még fene tudja mikre hivatkozhattok a -ba, -be, -ban, -ben, teljesen máshogy volt használva. De NYISSÁTOK MÁR KI A SZEMETEKET. Az a múlt. Én személy szerint nyomon követem a nyelv változását, az írott szabályokat is, képes vagyok az egyik napról a másikra változtatni. De JELENLEGI, ismétlem JELENLEGI nyelvtani szabályok szerint a -ba, -be ragot külön választjuk még a -ban, -bentől. Szóval tessék már támogatni ezt és a csodaszép magyar nyelvet. Egyébként ezeket szintén ugyanígy megkülönböztetjük a németben is és egyéb nyelveknél.
Az pedig, hogy mi lesz a jövőben, majd akkor eldől. Szóval nem kell vészmadárként károgni, hogy ki fog veszni a -ban, -ben.
"Egyébként ezeket szintén ugyanígy megkülönböztetjük a németben is és egyéb nyelveknél"
Angolban elöljárószó, németben részes és tárgyragozás különbözteti meg a -ban és -ba változatot. Azt azért nehezebb elhibázni, mint egy szóvégi betűt.
Persze ez nem mentség. Az sem, hogy a németek notóriusan hibáznak benne. Persze ott is műveletlenségnek számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!