Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért nem képesek az emberek...

Miért nem képesek az emberek normálisan használni a helyragot? Mi olyan nehéz abban, hogy kirakunk egy plusz betűt?

Figyelt kérdés

Például: Tegnap a moziba megnéztem X filmet Y-nal. (Ez akkor lenne helyes, ha így lenne: Tegnap elmentem a moziba Y-nal, hogy megnézzük X filmet.)

Az emberek 90-95%-a így írja, a helyes forma helyett:

Tegnap a moziban megnéztem X filmet Y-nal.

Tudom, hogy vannak ennél súlyosabb hibák is, de nekem ez mindig annyira szúrja a szemem... De az még jobban, amikor kint voltam Németországban helyett kint voltam Németbe-t mondanak/írnak... brrr....

2014. okt. 25. 11:29
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
73%
Igen, MAJD 100 ev mulva TALAN. De jelenleg nem. Szoval tessek mar rendesen hasznalni az anyanyelvet.
2014. okt. 26. 17:04
 12/31 A kérdező kommentje:

#9 ma 13:30:

Jaj, nehogy már egy plusz betű leírása olyan nagy fáradtságot okozzon!

2014. okt. 26. 20:14
 13/31 anonim ***** válasza:
0%

#11: A változás nem egyik napról a másikra történik, ez folytonos.

Kérdező: szerintem van nagyobb probléma is az életben.

2014. okt. 26. 22:14
 14/31 Wadmalac ***** válasza:
73%

Érdekes módon beszédben kevésbé zavaró ez a pongyolaság, ott igen elterjedt. Annyira, hogy már fel sem tűnik.

De írásban nagyon szemet szúr.

Sokan megengedik maguknak hétköznapi beszédben, annak ellenére, hogy írva már helyesen ragoznak. Megszokás.

Amikor írásban megjelenik, az bizony már a helyesírás-tudás valódi hiánya. Ugyanaz a kategória, mint a fonetikus hibás írásmód, tuggya, tarcsa stb. ez bizony az írás gyakorlat hiánya. Ezért első körben persze az oktatás is lehet felelős, de hiába tanították meg valakinek jól, ha utána a nevén kívül szinte semmit nem írt le az utóbbi 10 évben.

A helyesírásra is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, a sok olvasás, írás szükséges a nyelvhelyesség megőrzéséhez is. Ha ez nincs, hiába dolgoztak rajta a tanárok az iskolába'. :D

2014. okt. 27. 11:02
 15/31 anonim ***** válasza:
Engem csak írásbaN irritál, de ott eléggé! :)
2014. nov. 3. 19:00
 16/31 anonim ***** válasza:
41%

Olvassátok végig és világosodjatok meg.

[link]

2014. nov. 3. 20:10
 17/31 anonim ***** válasza:

Lehet lepontozni, nem én írtam a blogbejegyzést. Lehet, rossz érzés, mikor a sok "mindenkinél jobban tudok magyarul" intoleráns baromnak beleverődik az orra a saját piszkába, de attól még így van.

Én is kiteszem azt a plusz -n hangot/betűt, de kénytelen vagyok elfogadni, hogy az elhagyása nem főben járó bűn, mi több, nem is hiba.

2014. nov. 3. 23:15
 18/31 anonim ***** válasza:

Nem én pontoztalak le, viszont van egy ellenérvem. A nyelv fejlődik, élőszóban kiveszőben van talán ez a rag és valljuk meg, a megértést nem is rontja, ha elhagyjuk. Ezt mind értem. :)

Azonban aki írásbaN képtelen korrektül használni ezt a ragot, az valahol arról tesz tanúbizonyságot, hogy egy nagyon egyszerű szabályt képtelen volt elsajátítani és alkalmazni...és ez rossz fényt vet az emberre. Nem ítélkeznék egyébként nagyon, de valahol rossz fényt vet az emberre, ha egy nagyon egyszerű dolgot képtelen megérteni, alkalmazni.

2014. nov. 3. 23:30
 19/31 anonim ***** válasza:
0%

Látod az a baj, hogy bár azt mondod, nem ítélkezel, nagyon is dehonesztálóan vélekedsz. Szerinted aki nem alkalmazza, az nyilván azért nem alkalmazza, mert "nem érti". Mert mentálisan deficites, ahogy sugallod. Holott lehet, hogy neki csak nem természetes.

Én amúgy Pesten nőttem fel, de nagyon sok embert ismerek szerte az országból. Intelligens, értelmes embereket, akiknek nem áll a szájukra a -ban/ben, mert arra feléjük így beszélnek. És ha nem áll a szájára, akkor írásban sem fogja alkalmazni.

Tudod, ha már értés. Ha értetted volna a szöveget amit linkeltem, akkor nem jönnél ezzel a kiveszés dologgal. Amit mondasz, az azt sugallja, mintha egy ősi magyar rag veszne ki épp vérző sebet hagyva nemzetünk szent nyelvén, holott pedig csak egy párszáz éves, mesterségesen csinált (amúgy olykor tényleg hasznos) nyúlvány, ami nem kivész éppen, csak azalatt a párszáz év alatt sem gyűrűzött be egy csomó helyre. Érted-e a különbséget a kiveszés és a nem-befogadás között?

Tehát aki a "moziba vagyok" nyelvhasználóját ugatja le bunkóságért, az valójában az ősi, tiszta (bár valóban olykor kétértelmű) magyar nyelvet ugatja egy kétszáz éves, mesterségesen csinált (és kétség kívül szabatos) magyar nyelvvel szemben. Nagy arccal, erőből és tudatlanul, ahogy csak az igazán mélypestiek tudják.

2014. nov. 4. 00:16
 20/31 anonim ***** válasza:
2-es lehet, h nem vette észre, h a "Németbe" szónál nincs ott az "n" betű a végén? Vagy csak én érzem úgy, h őt az zavarja, h rövidítik? Vagy csak én vagyok baka, s azt hiszem, h a kérdezőt ott is csak az "n" betű hiánya zavarja?
2014. nov. 4. 00:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!