Előadássorozat vagy előadás-sorozat?
És ha én azt mondom, hogy ez egy többszörösen összetett szó 6-nál több szótaggal?
Elő|adás|sorozat, e-lő-a-dás-so-ro-zat.
Akkor nem lehet, előadás-sorozatnak kell írni?
(((Amúgy szerintem mindkét forma helyes, és én is az előbbit támogatom. És lehet, hogy az új, tizenkettedik helyesírási szabályzat is.)))
Ha A magyar helyesírás szabályai tizenegyedik kiadása alapján érdekel a válasz, akkor azt kell eldönteni, hogy az 'előadás' az összetett szó-e. Ha nem, akkor egybe, ha igen, akkor kötőjellel.
Aztán ezen lehet agyalni egy csomót, hogy elég elterjedt szó-e az 'előadás' vagy csak alkalmilag teszi őket össze az ember, mikor az 'előadás'-ra gondol, elég régóta él-e ez a szóösszetétel, hogy már szónak tekintsük, blablabla.
Írd úgy, ahogy jobbnak érzed. Emiatt szerintem nem fognak emberek meghalni. (((Míg vesszőhibák miatt igenis sokan halnak meg, de ezt csak három zárójelbe írom.)))
Kicsit filóztam még rajta, eddig mindig az 'egyetemi előadásra' gondoltam. A kötőjeles változat biztosabb.
Például lehet, hogy olyan sorozatról van szó, hogy valaki egy raktárban dolgozik, és percenként előad* onnét valamit. Akkor amit csinál, az egy előadás-sorozat.
Vagy az is lehet, hogy Észak-Korea felszabadul, és most egy csomó új TV-csatorna mutat be ott adást, még mielőtt hivatalossá válnának. Akkor ez is egy előadás-sorozat.
*Itt most elbizonytalanodtam, hogy egybe vagy külön kell írni… (Viszont a mozgószabály miatt a kötőjeles forma szerintem stimmel.)
Semmit sem kell filózni, nem kérdés: kötőjeles.
Az előadás az előad igekötős igéből van képezve, jelentsen ez bármit is (akár egyetemi, akár színházi, akár raktár, akár egyéb értelemben), így a szótagszámlálásban külön összetételi tagnak számít az elő., vö.:
AkH. 138.
"az igekötők közül csak a két vagy több szótagúakat tekintjük külön összetételi tagnak: előadó-művészet, kölcsön-visszafizetés stb., de: befogadóképesség, állománykiegészítés stb."
Ha nem igekötő, hanem más előtag az "elő-" (= elő + adás (fn)), akkor pláne külön tagnak számít.
----
A helyesiras.mta.hu oldalt pedig tesék "rendeltetésszerűen" használni, mert az buta: a "helyes-e" részt ne használd "külön vagy egybe" kérdésben, mert akkor balgaságot mond.
Ha a "külön vagy egybe" eszközt kérdezed, akkor megmondja a tutit:
(Az már más kérdés, hogy a magyarázatokat fenntartásokkal kell kezelni, pl. itt is azt mondja, hogy "az első és a második összetételi tag közé tett kötőjellel írjuk", aztán meg nem is. A kötőjelet persze jó helyre írta, a magyarázatot pedig majd javítják valamikor, ez már egy ismert hiba.)
Köszi, BM, hogy elmagyaráztad helyettem az oldal használatát.
De azért ideírom még egyszer: MINDIG Külön-egybe, ha külön-egybe kérdésről van szó, SOSE Helyes-e így, mert az hülyeségeket beszél sokszor. (Igen, BM, tudom, a Külegy is alkalomadtán.)
* alkalomadtán --> alkalmanként.
Amúgy azt honnan szeded, nemnéztemhányadik válaszoló, hogy az AkH. 12. is támogatni fogja az *előadássorozat írásmódot?
Tán csak nem abból a bizonyos másfél éves Nyest-cikkből, amelyből mindenhova máshova is átvették az infókat?:
"az egyik legfontosabb előrelépés, hogy a többszörösen összetett szavakat akkor is írhatjuk kötőjel nélkül, ha azok hat szótagnál hosszabbak"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!