Hogyan helyes: hideg zuhany vagy hidegzuhany?
Helyzet függő: mind a kettő helyes csak más szituációban.
1. A hideg zuhany az a hideg vízben fürdés, ahogy mondod.
2. A hidegzuhany váratlan és nem kellemes történést, meglepetést jelenti általánosan. Pl. esernyő nélkül elkap egy zápor. :D De akármi mást is ide lehet sorolni: valaki elhagy előzetes bejelentés nélkül.
Valóban használatos olyan értelemben, hogy 'váratlan, kellemetlen meglepetés'. De helyesírási szótáraink ezt nem kodifikálták.
Tehát: csakis különírva helyes. Hideg zuhany. Bármit is jelent.
(Van azért jó pár kifejezés, ami mást jelent, mégis külön kell írni: fekete halál 'pestis', fekete doboz (repülőgépé), kis testvér 'fiatalabb testvér'.)
#1-es:
Ha #3-nak igaza van, engem is hideg zuhanyként ért annak felismerése, hogy hibás választ adtam. Viszont nézzük meg ezt is:
Azért, mert valami szólásként használatos (és nyilván van egy jelentésváltozás), még nem kell egybeírni, abszolút nem értek egyet B. G. érvelésével.
**Kútba esett** a vödör.
A terv **kútba esett**.
Azt hittem, szerdán lesz a buli, de a barátom **csütörtököt mondott**.
Még mindig **csütörtököt mond** az adminisztráció-csökkentés.
Eredetileg sárga színűre tervezték, de végül **zöld utat kapott** a játszótér.
**Zöld utat kap** a Gellért-hegyre tervezett sikló.
És hogy a Magyar szólástárban MÉG (kiemelés tőlem) különírva szerepel? Hát nem hinném, hogy bármikor is egybe fog.
#1-es:
Belátom, hogy ebben az érvelésben is van valami.
#1-es:
A kiejtés szerinti "egybehangzás" is tévútra viheti az embert. Velem is ez történhetett. Bár én nem néztem utána, mivel nem áll rendelkezésemre forrásanyag. (Forrás anyag?)
Forrásanyag.
(és akkor is egybe, ha a vizet jelenti, amely a forrás anyaga... ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!