Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A 'tesó' szó nem helyes?

A 'tesó' szó nem helyes?

Figyelt kérdés

Ötödikbe volt egy magyartanárnőnk, akit csak azért tettek be, hogy nekünk is lehessen "magyar óránk".

És a mai napik is eszembe jut, hogy mindig kijavította a 'tesó' szót 'testvérre'.

A tesó tényleg nem helyes?

2014. aug. 19. 09:25
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Szleng kifejezés, olyan mint a "bratyó-báty".

Igényesebb ember, -kulturáltabb körben- nem nagyon használja!

A "hol/mikor?" kérdésre pedig azt mondjuk-írjuk, hogy: ötödikbeN!

2014. aug. 19. 09:37
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

>'tesó' --> "tesó"

>'testvérre' --> "testvér"-re

>ötödikbe --> ötödikben

>magyar óránk --> magyaróránk

>napik --> napig

A "tesó" a szleng része. Nem hibás, de szövegkörnyezettől függően illetlen lehet.

2014. aug. 19. 09:49
 3/18 anonim ***** válasza:
9%
A tesó nem a szleng, hanem a gyermeknyelv része. A tanárnőnek igaza volt. Írásban és felnőttként már nem használhatod.
2014. aug. 19. 10:12
 4/18 anonim ***** válasza:
80%

"tesó" --> „tesó”

"testvér"-re --> „testvér”-re

(Amúgy itt GyK-n megértem, hogy aposztróffal emelünk ki szavakat, sokkal egyszerűbb, mint mondjuk 'dőlt' betűkkel írni.)

magyar óránk --> Ezzel mi a baj? Ha minden más órájukat mondjuk angolul tartották, akkor semmi baj nincs azzal, ha egy magyartanár magyar órát tart. De az se rossz, ha egy magyar tanár (vagy akármilyen értelmesebb magyar valaki) megy be, és beszélget a diákokkal magyarul egy magyar órán. (Ilyen szempontból viccesebb a „matematika tanár”.)

2014. aug. 19. 10:12
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

"tesó" --> „tesó”

"testvér"-re --> „testvér”-re

Tökéletesen jogos, megszoktam, hogy a Word szépen megformázza az idézőjeleket.

A másik észrevételed is jogos tulajdonképpen, nem tudom, hogy a kérdező pontosan hogy értette, lehet, hogy én értelmeztem másképp.

Persze, ha arra gondolt, hogy az óra magyar nyelven tartatott (hah!), akkor "magyar óra", ha a tanár magyar, akkor "magyar tanár" (nem tudom, hogy kell rendes idézőjelet írni). Ha tantárgyra utalunk, akkor viszont "magyartanár" és "magyaróra" vagy éppen "matematikaóra".

Feltételezem, hogy te is így gondoltad.

Hogy a rákba kell idézőjeleket írni?

2014. aug. 19. 10:59
 6/18 anonim ***** válasza:
Szerintem inkább az argo (tolvajnyelv) része, vagy pedig egyszerűsítés (ugyanúgy, mint csokoládé->csoki, történelem->töri, fagylalt->fagyi, stb.), ettől eltekintve "kultúrált" körökben nem szokás használni, persze ez igaz a rövidítések többségére is.
2014. aug. 19. 11:09
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Én egyszerűen csak gagyimagyarnak nevezem és mindig ekcémát kapok tőle.
2014. aug. 19. 12:02
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

Yó, písz!

Tényleg kajakul karattyolt a nőci, nem mondunk olyant már felnőttként, hogy "tesó"! Helyette "brada", "tezsvír", "vérem".

Na riszpekt!

2014. aug. 19. 12:03
 9/18 anonim ***** válasza:
93%

Én jobban kamálom a régebbi vakert, amit az ötvenes években nyomtak. Különben csumidázlak benneteket!

Totya

2014. aug. 19. 12:10
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

„Hogy a rákba kell idézőjeleket írni?”

Nyomd az ALTot és a numerikus billentyűzeten gépeld be: 0132 -> alsó

0148 -> felső

Tehát a négy számjegyet kell leütni a numerikus billentyűzeten, miközben nyomod az ALTot. Amikor felengeded az ALTot, akkor fog megjelenni az idézőjel.

Zárójelben megjegyezném, hogy én is a SHIFT + 2-t használom...

2014. aug. 19. 12:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!