A 'tesó' szó nem helyes?
Ötödikbe volt egy magyartanárnőnk, akit csak azért tettek be, hogy nekünk is lehessen "magyar óránk".
És a mai napik is eszembe jut, hogy mindig kijavította a 'tesó' szót 'testvérre'.
A tesó tényleg nem helyes?
#3:
"gyermeknyelv része"
Egy fenét, felnőttek is használják, egymás között is, persze nem mindenhol.
"A tanárnőnek igaza volt."
Szerintem is igaza volt, hogy kijavította, mert magyar órán a választékos beszédre/írásra tanítják a gyereket (remélhetőleg). Nem azért javította ki, mert "nem helyes", hanem mert – hogy egyszerűen fogalmazzak – "nem szép" úgy.
Az persze nem hátrány, ha valahogy azt is eljuttatja a gyerkőc elméjébe (az életkornak megfelelő szinten – nem tudom, hogy kell azt), hogy nem helytelen a tesó szó sem, a folyosón nyugodtan odakiabálhatja a tesójának, csak ha a magyarórán fogalmazást írunk, vagy felelünk, vagy egyszerűen csak szépen válaszolunk egy szép kérdésre, akkor megválogatjuk, a helyzethez igazítjuk a szavainkat (ahogy a hangerőt, a hangnemet, a mimikát stb.-t is). Remélhetőleg egy iskolásnak ez nem új: mire iskolás korú lett, már észrevette, hogy máshogy kell beszélni a szüleivel, a nagymamával, az eladó bácsinak nem ugyanúgy köszönünk, mint a szomszéd gyereknek, és ugyangy később sem lesz mindegy, hogy hogy beszél a randin, az orvosnál, az állásinterjún – vagy hogy ír a GYK-ra. :-)
"Írásban és felnőttként már nem használhatod."
Na, jól néznénk ki...
#6:
Az #1-es nyert: a kulturált tövid u! :-)
#10:
Ha azt használod, akkor "hogy a rákba" kerültek rendes idézőjelek a hozzászólásod első sorába?... ;-)
#4 Össze-vissza xartad volna magad, ha nem köthetsz bele ilyen apróságokba, ugye?
#5, ne foglalkozz #4-gyel, teljesen korrekt volt, amit írtál. #4-eske kicsit túlbuzgó.
Szia, 15:16-os! Úgy látom, rokon lelkek vagyunk!
Amúgy:
*Összevissza
*szartad
Ráadásul a 'szarni' szó szövegkörnyezettől függően illetlen lehet.
Úgy, hogy most kivételesen megerőltettem magam, és használtam azt, amit leírtam. Nem kell ehhez túl nagy logika...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!