Ha MIÉRT szó helyett MÉRT-et írok az helyes?
Ez egy tájszó, nem része a hivatalos magyar nyelvnek.
Használhatod, csak esetleg negatív minősítéseket kapsz miatta. Ha ez téged nem zavar...
Írhatod nyugodtan. A megfelelő szövegkörnyezetben.
Pl. szakdolgozatban nem javaslom, de informális közegben simán.
Tényleg jól látom, hogy az emberek fele nem tud jól magyarul?
A "mért" jelentése a méréssel kapcsolatos.
Ahogy te akarod használni, úgy nem megengedett az irodalmi nyelvben. Persze nyelvrontó lehetsz...
Vessző is hiányzik a kérdésedből.
Inkább tanulj meg jól magyarul, minthogy felmentéseket keresel magadnak.
Ezt üzenem a lepontozóknak is.
...közben helyesbítenem kell: kétharmad nem tud jól magyarul.
Nagyon szomorú.
Előző: te a beszélt nyelvben is mindig úgy mondod, hogy "miért"? Szépen, rendesen hangsúlyozva?
Persze lehet, hogy igen.
De véleményem szerint a megfelelő környezetben, akár írott (informális) nyelvben is, teljesen helyénvaló.
Én úgy tudtam, hogy a miért a helyes alak, a mért nem az. De fogtam magam és utánanéztem, kiderült, hogy én tudom rosszul. Ime:
[link] / 13. oldal / 25. pont:
„Az alakváltozatok
25. Vannak olyan szavaink, amelyek a köznyelvben kétféle alakban használatosak. Ilyenkor az
írásban is mindkét alakváltozat használata jogos és helyes.
a) Magánhangzók tekintetében váltakoznak többek között a következő szavak:
…
lány – leány, mért – miért, rá – reá; stb.”
Mindkettő helyes.
Lásd A magyar helyesírás szabályai 25. pontját:
"25. Vannak olyan szavaink, amelyek a köznyelvben kétféle alakban használatosak. Ilyenkor az írásban is mindkét alakváltozat használata jogos és helyes. ... lány – leány, mért – miért"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!