A nyálnak van szebb szinonímája?
Esetleg: szájnedv. Vagy csula, de az nem szép…
Még latinul próbálhatod 'salīva'-nak mondani, bár ez eredetileg 'köpet'-et jelent.
A kedvedért utána néztem alaposabban:
Az 'excrementum' alapból 'váladék', 'szemét', az 'excernō' 'szétválaszt/felszabadít/kiválaszt' igéből. (Az ebből származó angol 'excrement' pedig konkrétan az 'ürülék'. Emiatt kérdeztem rá az előbb.)
Viszont az 'excrementum oris', azaz 'szájváladék' már valóban a 'nyál', és elhiszem, hogy ez rá a hivatalos orvosi kifejezés. (De az 'oris' nélkül alapból 'bélváladékot', 'bélsarat' értenek rajta, ha jól látom.)
A nyál nem csúnya szó. :) Semleges szerintem.
Erről eszembe jutott egy sztori. Általános iskolában, alsó tagozatban embertan órán szó esett arról a váladékról, ami az orrból jön. Kérdezte is a tanító néni, hogy hogy hívják. Nem mert jelentkezni senki, mert nem tudtuk, hogyan kell kulturáltan mondani. Végül az egyik gyerek jelentkezett, és közölte, hogy "takony". Erre a tanító néni felvilágosította, hogy a hivatalos neve "orrváladék".
:D
De asszem, a nyálnál nincs ilyen. A "csula" is kicsit mást jelent: az inkább 'köpés', nem?
Lehet… Én innen vettem: [link] Azon gondolkozom, hogy szabad-e egy csigára azt mondani, hogy csulás… De „sajnos” túl ritkán hallom ezt a szót használni ahhoz, hogy határozott állást merjek foglalni a jelentésével kapcsolatban.
Akkor marad a 'szájnedv', a 'szájváladék' és az 'excrementum oris'.
Hasonló jelentésű pedig a 'köpet', a 'csula' és a 'salīva'.
Ha pedig már nevetségesen szépen akarod mondani, akkor lehet 'szájnedű'. (Mondjuk rendesen belegondolva ez inkább undorító kifejezés rá…)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!