Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A nyálnak van szebb szinonímája?

A nyálnak van szebb szinonímája?

Figyelt kérdés
2014. aug. 21. 20:06
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Nincs, de a nyál nem csúnya szó.
2014. aug. 21. 20:14
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Szájváladék :D
2014. aug. 21. 20:21
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Esetleg: szájnedv. Vagy csula, de az nem szép…

Még latinul próbálhatod 'salīva'-nak mondani, bár ez eredetileg 'köpet'-et jelent.

2014. aug. 21. 20:24
 4/13 anonim válasza:
100%
nyál-ka vagy nyálacska
2014. aug. 21. 21:31
 5/13 anonim ***** válasza:
29%
latinul: excrementum
2014. aug. 21. 23:14
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
23:14, az nem az ürülék lesz inkább?
2014. aug. 21. 23:40
 7/13 anonim ***** válasza:
Nem. Az a nyál.
2014. aug. 21. 23:52
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

A kedvedért utána néztem alaposabban:

Az 'excrementum' alapból 'váladék', 'szemét', az 'excernō' 'szétválaszt/felszabadít/kiválaszt' igéből. (Az ebből származó angol 'excrement' pedig konkrétan az 'ürülék'. Emiatt kérdeztem rá az előbb.)

[link]

Viszont az 'excrementum oris', azaz 'szájváladék' már valóban a 'nyál', és elhiszem, hogy ez rá a hivatalos orvosi kifejezés. (De az 'oris' nélkül alapból 'bélváladékot', 'bélsarat' értenek rajta, ha jól látom.)

[link]

2014. aug. 22. 00:06
 9/13 Protonpumpa ***** válasza:

A nyál nem csúnya szó. :) Semleges szerintem.

Erről eszembe jutott egy sztori. Általános iskolában, alsó tagozatban embertan órán szó esett arról a váladékról, ami az orrból jön. Kérdezte is a tanító néni, hogy hogy hívják. Nem mert jelentkezni senki, mert nem tudtuk, hogyan kell kulturáltan mondani. Végül az egyik gyerek jelentkezett, és közölte, hogy "takony". Erre a tanító néni felvilágosította, hogy a hivatalos neve "orrváladék".

:D

De asszem, a nyálnál nincs ilyen. A "csula" is kicsit mást jelent: az inkább 'köpés', nem?

2014. aug. 22. 13:36
 10/13 anonim ***** válasza:

Lehet… Én innen vettem: [link] Azon gondolkozom, hogy szabad-e egy csigára azt mondani, hogy csulás… De „sajnos” túl ritkán hallom ezt a szót használni ahhoz, hogy határozott állást merjek foglalni a jelentésével kapcsolatban.

Akkor marad a 'szájnedv', a 'szájváladék' és az 'excrementum oris'.

Hasonló jelentésű pedig a 'köpet', a 'csula' és a 'salīva'.

Ha pedig már nevetségesen szépen akarod mondani, akkor lehet 'szájnedű'. (Mondjuk rendesen belegondolva ez inkább undorító kifejezés rá…)

2014. aug. 22. 13:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!