Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért nem tudják az emberek...

Miért nem tudják az emberek rendesen alkalmazni a helyragokat?

Figyelt kérdés

Példa: Bemegyek a boltba.

Példa: Bent vagyok a boltban.

Olyan nehéz?

2014. aug. 15. 22:11
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
2014. aug. 16. 14:23
 12/30 anonim ***** válasza:
100%

Az igénytelenség ragadós. És ha az állítólagos példaképek (akár a média is) helytelenül és igénytelenül beszélnek, az emberek úgy vannak ezzel: én miért ne. Vagy egyszerűen nem is tudatosul, hogy hibásan beszél, ír. Vagy hanyagul.

De azért alapvetően ezt az igénytelenséget a tudatlanság eredményezi. Hányan mondják itt el, hogy utálják az iskolát. Meg hogy semmi értelme.

Az igénytelenség és tudatlanság azért terjed, mert az ellenkezője nem hasznosabb. Akkor meg minek erőltessük meg magunkat. Ez persze sokaknál nem tudatos viselkedés, de létező.

2014. aug. 16. 18:08
 13/30 anonim ***** válasza:
Alapvető helyesírási hiba, ami személy szerint engem nagyon idegesít! Nem tudom, de azok az emberek, akik a BOLTBA vannak, úgy gondolják, hogy azok beszélnek helytelenül, akik a BOLTBAN vannak?!
2014. aug. 16. 22:16
 14/30 BringaManó ***** válasza:
78%

Nem, ők azt hiszik, hogy lehet valamit többféleképpen is mondani. (Pedig tényleg.) És marhára nem zavarja őket, hogy más választékosabban beszél, miért zavarná.

Azok az emberek, akik ZSEMLÉT vesznek, úgy gondolják, hogy azok beszélnek helytelenül, akik ZSÖMLÉT vesznek?!

Akik KRUMPLIT esznek, úgy gondolják, hogy azok beszélnek helytelenül, akik BURGONYÁT esznek?

Akik azt mondják, "INNÉK egy sört", úgy gondolják, hogy azok beszélnek helytelenül, akik azt mondják, "INNÁM egy sört"?

Akik azt mondják, "EDD meg a húst", úgy gondolják, hogy azok beszélnek helytelenül, akik azt mondják, "EGYED meg a húst"?

Akik "REMÉLNEK VALAMIT", azok úgy gondolják, hogy azok beszélnek helytelenül, akik "REMÉNYKEDNEK VALAMIBEN"?

Akik "ÚGY GONDOLJÁK", azok úgy gondolják, hogy azok beszélnek helytelenül, akik "ÚGY VÉLIK"?

Akik "megtanítanak NEKEM valamit", azok úgy gondolják, hogy azok beszélnek helytelenül, akik "megtanítanak VELEM valamit"? (Lehet.)

2014. aug. 16. 23:04
 15/30 anonim ***** válasza:
Ne cifrázd manó! A példáid kissé sántítanak, eltértél a kérdéstől. A "hol"-ra ban, a "hová"-ra ba a helyes. Lehet megengedőnek lenni a tájszólással, de nekem az a bajom, hogy írásban is úgy alkalmazzák. Tudom, hogy szerinted ez nem egy isten ellen való vétek, de olvastam már pár "ízes" levelet, és engem borzasztóan zavart. Tehát, boltbaN vagyok és boltbA megyek. Legalábbis írásban.
2014. aug. 17. 08:43
 16/30 BringaManó ***** válasza:

Szervusz, te is itt vagy? Örülök.

A hasonlatok kissé mindig sántítanak, de nem baj az.

A kérdéstől való eltérést nem látok: az elején válaszoltam a #13-asra, egyúttal kb. az eredeti kérdésre is, utána pedig hoztam még példákat arra a jelenségre, amely szerintem a téma (vagy a témához tartozik).

Amire ezek a példák válaszoltak, az egyébként a beszélt nyelvről szólt (vö. "...azok beszélnek helytelenül, akik...").

A fenti Nyest-linket (és az abban lévő Nádasdy-linket) is ajánlom figyelmedbe. A "tájszólás" kifejezésnek van egy olyan "kisebbségi" hangzása, egy-egy kisebb területen használt, speciális, az általános köznyelvtől eltérő nyelvváltozatot jelent – nem biztos, hogy ráillik arra, ha az ország területének túlnyomó részén, máshogy használnak valamit, mint a művelt és/vagy nagyvárosi(/budapesti) köznyelvben...

Ui.:

Látom, hogy szerinted nem isten ellen való vétek elhagyni a vesszőt, amely a megszólítást elválasztja a mondat többi részétől, de egyre több helyen találkozom ezzel, és engem borzasztóan zavar. Legalábbis írásban. :-)

2014. aug. 17. 16:02
 17/30 anonim ***** válasza:
Tudtam, hogy alaposan átböngészed az írásom, hátha találsz valamit. Mentségemre szól, hogy két kisgyerek zsibongott körülöttem. De mindegy, jogos az észrevételed! Azért ne cifrázd, manó!
2014. aug. 17. 16:39
 18/30 BringaManó ***** válasza:

OK, akkor meg van bocsátva! :-)

(Itt meg most éppen mindhárom nincs itthon, azért van ilyen nagy arcom. ;-)

2014. aug. 17. 17:12
 19/30 anonim ***** válasza:

Miért nem tudják az emberek rendesen alkalmazni a helyragokat?

"Rendesen" alkalmazzák, így tanulták meg amikor elkezdtek beszélni. Persze az iskolában tanították hogy mikor megy -ban/-ben, illetve -ba/-be, de pár nyelvtanóra nagyon kevés ahhoz, hogy valaki gyökeresen megváltoztassa a beszédjét.

A belinkelt írásban levő ábra szerint beszédben háromszor többen nem használják a bűvös -ban/-ben ragot, tehát ha ma kb. 12,5-13 millió magyar anyanyelvű ember él, abból 8-9 millió beszédben egyáltalán nem használja, s csak a maradék 3,5-4 millió használja. Gondolom, hogy akik használják, azoknak nem kis része rendelkezik hasonló véleménnyel azokról akik nem használják, mint te kedves kérdező. Műveletleneknek, igényteleneknek, iskolázatlanoknak stb. tartják őket.

Bringa Manó: nem épp jól fogalmaztál, hogy fölöslegesnek tartják, s ezért nem használják. Senki nem mondja úgy, hogy gyorsabba, lassabba, egyszerűbbe stb. a gyorsabban, lassabban, egyszerűbben helyett (persze kizárólag hogyha a hogyan a kérdőszó, az előbbi három is jó, de ott a mibe lenne a kérdőszó).

De amúgy igenis kompetensnek tűnsz a helyesírás témában, s szépen elmagyaráztad hogy megkülönbözteti mindenki a két ragot, függetlenül attól, hogy ejti-e a n-t vagy se. Mint ahogy mindannyian megkülönböztetjük a bírja-bírja, tudja-tudja, kezdjük-kezdjük stb. alakokat is attól függően, hogy kijelentő, vagy felszólító módban vannak-e.

Én csak azokat a nyelvészeket, nyelvművelőket nem értem, akik égbekiáltó nyelvrontásnak titulálnák a -ban/-ben esetleges teljes kihalását, de

2014. aug. 17. 23:02
 20/30 anonim ***** válasza:
az hogy egyes alakoknál a kijelentő és a felszólító módú alak megegyezik, ez semmi különösen nem zaklatja őket.
2014. aug. 17. 23:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!