Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A sacc és a tipp között van...

A sacc és a tipp között van különbség?

Figyelt kérdés

2014. aug. 6. 12:46
 1/6 anonim ***** válasza:
53%

Szerintem a saccolást valamilyen folytonosan (vagy finoman) változó mennyiségekre szokták érteni mint például a krumplinak úgy saccra 150Ft kilója.

A tippelés inkább olyanra értik ami kiválasztásos tehát úgy tippelek hogy ez a ruha jól fog állni rajtad. (vagy ilyesmi)

De nem vagyok nyelvész ez csak egy tipp hogy úgymondjam.

2014. aug. 6. 13:08
 2/6 anonim ***** válasza:

Érzésem szerint a "saccol" inkább számszerű, mennyiségbeli dolgokra vonatkozik (felbecsül, megbecsül, értékel), a "tipp" pedig - ezeken kívül - egyéb dolgokra IS. (fogadás, javaslat, jóslat, tanács ötlet stb.)

Ez persze csak az én véleményem.

2014. aug. 6. 13:21
 3/6 anonim ***** válasza:
Én úgy érzem, hogy a tipp az egy teljesen vak dolog, például a lottó számokat tippeljük, még a sacc legalább nagyságrendileg stimmelni szokott, még ha nem is mérünk mellé.
2014. aug. 6. 13:27
 4/6 anonim válasza:
0%
Szerintem nincs
2014. aug. 6. 13:48
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

A saccolas a becslessel rokonertelmu szo. Mindketton azt ertjuk, mikor valami megalapozott erteket probalsz mondani, valamilyen elozetes ismeret alapjan. Saccolni csak fix dolgokat lehet, vagyis olyasmit, aminek a kimenetele vagy az aktualis erteke nem ketseges.

Pl. Ha lattal mer 5000 ferohelyes es 10000 ferohelyes stadiont, akkor meg tudod saccolni egy stadionrol, hogy kb hany ferohelyes lehet. (Ha fogalmad sincs, akkor nem megsaccolod, hanem megtippeled.) A stadion befogadokepessege egy fix ertek, a saccolas soran csak megprobalod megallapitani ezt az erteket.

Saccolast altalaban nem hasznalunk jovobeli esemenyek elorejlzesere, kiveve ha a dolog kimenetele nem ketes.

Pl az eso mertekebol (korabbi hasonlo esoket ismerve) meg tudod saccolni, hogy hany nap alatt telik meg a medence.

Itt valojaban nem is a jovot tippeled, hanem a medence befogadokepesseget (ami fix) es az eso aktualis merteket (ami szinten fix) saccolod.

Vagy; Megprobalhatod megsaccolni, hogy egy auto mennyi ido alatt er el hozzad (nyilvan felteve, hogy nem valtoztat a mozgasan). Ez is saccolas, az auto jelnlegi mozgasan es a tavolsagon alapul.

Saccolni csak szamszeru erteket lehet.

A tippelesnel sincs kizarva az elozetes ismeret, de nem biztos, hogy van. Pl meg lehet tippelni egy focimeccs eredmenyet akkor is, ha azt se tudod, mi az a foci es melyik ket csapat jatszik. Ez nyilvan nem saccolas lesz., mar csak azert sem, mert egy meccs kiemenete mindig ketes. Az eredmeny elorejelzese akkor is tippelesnek szamit, ha mindent tudsz a focirol.

Tippelni barmire lehet, akar igen/nem valaszra is (na, szerinted atmentem a vizsgan?), vagy barmilyen kifejtos kerdesre (szerinted melyik a kedvenc csokim?).

2014. aug. 6. 16:13
 6/6 anonim ***** válasza:

1. Sacc - a német "schätzen", becslés-ből ered, általában a magyar nyelvben is valaminek a megbecslését jelenti. Lényegében nem pontos mérőeszközökkel meghatározott, hanem becsült számszerű érték, adat.

2. A tipp az angol "tip"-ből származik, amely a "borravaló" jelentésből mint szleng-szó a sportfogadási irodák (főleg lóverseny) "javaslatai"-ra ment át. Általános értelemben ötlet, javaslat, elgondolás értelemben használatos. Általában akkor használatos, ha többféle lehetőség közt választhatunk. - BQ.

2014. aug. 11. 12:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!