Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Van a két forma között jelenté...

Van a két forma között jelentésbeli különbség: sótlan, illetve sótalan?

Figyelt kérdés

2014. jún. 20. 20:17
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
25%
Nincs, de a második nem helyes nyelvtanilag.
2014. jún. 20. 20:21
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Mindkét alak helyes és használatos! A sótlan változatot a köznyelvben használjuk, a sótalan alakot a tudomànyos nyelvben (pl. kémia)
2014. jún. 20. 20:36
 3/16 anonim ***** válasza:
52%

Számos példa van a magyarban arra, hogy egyes toldalékolási formák értelemelkülönítő jellegűek:

daruk (épületelemet magasra emelő gépek)

darvak (madarak)

magos (zsömle)

magvas (gondolat)

2014. jún. 20. 22:18
 4/16 BringaManó ***** válasza:
88%

Meg arra is van számos példa, amikor nem, pl. mondd/mondjad, eszetlen(ül)/esztelen(ül).

A kérdés az volt, hogy ezek itt olyanok-e. :-)

Természetesen tudom, hogy árnyalatnyi, hangulatbeli, stílusbeli különbségek a fenti példáim esetén is vannak, illetve kifejezésekben előfordulhat, hogy ez az „árnyalatnyi különbség” felerősödik, pl. esztelen száguldás.

Visszatérve a sótlan/sótalan-ra: a szótár szerint mindegy, bár valóban van, ahol jobb az egyik (pl. ha valakire azt mondjuk, hogy sótlan), illetve az is igaz lehet, hogy szaknyelvben pl. a kémiáéban pláne nem ugyanaz.

(BTW: ez már meg volt beszélve, bár ott sem teljesen korrekt válaszok születtek:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker.. )

2014. jún. 21. 05:49
 5/16 anonim ***** válasza:

"eszetlen/esztelen"

Akkor hogy is van ez?

Egy másik példa, a "meztelen" (pőre) és a "mezetlen" (sportöltözet nélküli) is ugyanazt jelentené, apró értelembeli eltéréssel? :D

(Kérdező, bocsánat az offért...)

2014. jún. 21. 07:26
 6/16 BringaManó ***** válasza:

:-)

Bevallom, nem tudom, hogy a kérdésed (illetve a benne rejlő logikai következtetés, mármint hogy „ha ..., akkor ... is”) komoly volt-e... De bizonyára nem. :-)

(Remélem, hogy mindenki számára érezhető, hogy az utóbbi esetben kicsit nagyobb a különbség. :-)

2014. jún. 21. 07:33
 7/16 mustafa33 ***** válasza:
Hadd legyen itt a régies változat is. Nagyanyám még így mondta: sajtalan
2014. jún. 22. 01:21
 8/16 Motorman válasza:
0%
Mindenkit megnyugtatok, igen van különbség a két szó között! A "sótalan" forma a dolgok, vegyületek (pl. ételek) só nélküliségére utaló szabatos kifejezés. A mindennapokban legtöbbször (pongyolán) leegyszerűsítve "sótlan"-ként használjuk, pedig ez a szó valójában a jellegtelen, unalmas, mindennapi dolgok (emberek) jellemzésére szolgáló kifejezés.
2014. jún. 26. 07:33
 9/16 BringaManó ***** válasza:
81%

Jelentem, mindenki megnyugodott! A dolgok a normális kerékvágásban haladnak, továbbra is úgy van ez, mint a pénzzel: jobbára olyan önzetlen versenyzők osztják az észt, akiknek amúgy sincs sok, akiknek pedig bőven adatott, azok jellemzően megtartják maguknak.

(Méghogy sótlan leves!... Nahát, tényleg, pfuj, micsoda pongyolizmus! – Ugyanmár, te sem gondolhatod ezt komolyan.)-:

2014. jún. 26. 09:23
 10/16 anonim ***** válasza:

"Mindenkit megnyugtatok, igen van különbség a két szó között! A "sótalan" forma a dolgok, vegyületek (pl. ételek) só nélküliségére utaló szabatos kifejezés."

Huhh, nekem is nagy kő esett le a szívemről!

Ezek szerint, ha teszek ugyan sót a bablevesbe, de nem eleget, akkor az a leves nem is lehet sótalan, csak a "kedvesvendég" finnyás?

Ha viszont kifelejtem belőle a sót, mert szerelmes vagyok (nem csak túlsózni lehet ám ilyenkor a levest! :D), akkor nem beszélhetünk "sózatlanságról", ugye?

BókaMóka, persze, hogy csak vicceltem azzal a "mezetlenséggel"! :)

2014. jún. 26. 10:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!