én BUÉK-nak írom,de valaki másnál láttam azt, hogy BÚÉK..de szerintem a BUÉK a helyes,ha már a tv-ben is igy irják :)
2010. jan. 1. 13:27
2/24 anonim válasza:
BÚÉK, szerintem
2010. jan. 1. 13:29
3/24 A kérdező kommentje:
Köszi
2010. jan. 1. 13:39
4/24 anonim válasza:
Kérdésben a válasz, természetesen úgy kell helyesen rövidíteni, ahogy írni is. Az csak egy dolog, hogy a sok kis bölcsész a tv-nél még helyesen írni se tud.
2010. jan. 1. 13:41
5/24 anonim válasza:
BÚÉK
2010. jan. 1. 13:42
6/24 anonim válasza:
A BUÉK története az, hogy régebben, amikor még a kalapácsos írógéppel írtak, akkor nem igazán volt hosszú Ú betű. Ezért lett a BÚÉK BUÉK. Amúgy helyesen egybeírva, végig nagy betűvel, hosszú ú-val kell írni: BÚÉK.
2010. jan. 1. 14:01
7/24 anonim válasza:
Biztos, hogy BÚÉK.
2010. jan. 1. 14:01
8/24 anonim válasza:
A kérdéses rövidítés a Boldog új évet kíván mondat szavainak kezdőbetűiből ered. Azaz az ú betű mindenképpen hosszú benne. Viszont az eddigi válaszok közül egy sem volt helyes, ugyanis "A különírt szavakból álló szókapcsolatok rövidítése általában annyi (ponttal elkülönített) tagot tartalmaz, ahány különírt szóból áll a rövidített szókapcsolat." (HSz. 277. a) pont)
Példaként hozza a szótár pl. az i. sz. illetve a B. ú. é. k. rövidítéseket is.
A helyesírásban pedig nincs olyan, hogy "szerintem". :)
-helyesíró-
2010. jan. 1. 14:21
9/24 anonim válasza:
A helyesíró azt is tudhatná, hogy a helyesírásban elég ritka a helytelen, sokkal inkább helyes azt mondani, hogy a "normától eltérő".
Amúgy valóban B. ú. é. k. a helyes, azonban a szokásjog már a BÚÉK változatot is "elfogadja". Ami ellen harc megy, az a rövid u-s változat.
2010. jan. 1. 14:35
10/24 anonim válasza:
A helyesíró tudja ezt is, de ha már helyes (normakövető) írásról van szó, akkor a szabályzat és a szótár címét is változtatni kellene. Úgy látszik, még én is a megszilárdult szóhasználattal éltem, de ez legyen a legnagyobb hibám, hogy nem helyesnek nevezek bizonyos, a szótár és a szabályzat alapján nem létező formákat.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!