Többes szám mellőzése. Miért?
Azt vettem észre, hogy a nagy kereskedelmi TV csatornák híradójában, népszerű internetes oldalakon is gyakran (szerintem) helytelenül használják az egye/többes számot:
Példa:
Általában olyan nők mondják, akiknek tele van a szekrénye ruhákkal.
Szerintem:
Általában olyan nők mondják, akiknek tele van a szekrényük ruhákkal.
Olyan nők, vagyis többesszám, akkor miért csak egy szekrényről van szó? Több nőnek is ugyanaz a szekrénye van?
Világosítsatok föl!
"Általában olyan nők mondják, akiknek tele van a szekrényük ruhákkal."
Itt a "szekrényük" nem többes szám, hanem birtokragos alak. Ha többes szám lenne, akkor az igét is egyeztetni kellene vele, azaz "tele vannak a szekrényük" lenne.
Ha már többes szám, akkor ugyebár "tele vannak a szekrényeik" lenne a helyes, ezzel azonban az a baj, hogy így a nőknek fejenként több szekrényük lenne.
Így keletkeznek az olyan borzadályok, mint pl. "régebben a férfiak tartották el a családjaikat, a nők inkább a háztartásaikat vezették".
Visszatérve az eredeti mondathoz, nektek tetszenék-e így átalakítva: "általában olyan nők mondják, akiknek a szekrényük tele van ruhákkal"? Vagy inkább "általában olyan nők mondják, akiknek a szekrénye tele van ruhákkal"?
Ez olyan, mintha több nőnek lenne egy közös szekrénye. Akkor legyen ez: "általában olyan nők mondják, akiknek a szekrényeik tele vannak ruhákkal"?
Ugye milyen szépen belegabalyodtunk? Nem lenne jobb békén hagyni egymást? :-D
A békén hagyással egyetértek.
A nyelvészről azt gondolom, ha kizárólag elemez, fölöslegesen teszi. Annak célja van, mégpedig az, hogy szakértő létére irányt mutasson, javasoljon, hibákra rámutasson. Azaz nyesegessen. Semmi szükség (államilag finanszírozott) nyelvészre, ha a tevékenységét saját szórakozására teszi. De nem is erről van szó, mint azt a gyakorlat is igazolja.
Hogy logikailag mit lehet belemagyarázni, arra szép példa a birtokrag és többesszám közötti különbséget elemző válasz, amellyel egyetértek. Az igaz, hogy vannak határesetek, amíg beszélünk, nem annyira lényeges a különbség, de más a helyzet, amikor elemezzük. Akkor érdemes - éppen az iránymutatás érdekében - pontosan meghatározni a helyzetet. Hiszen mindennek éppen az a célja, hogy akik kevéssé jártasak a dologban, biztos fogódzót kapjanak. Ha úgy tetszik, valami ilyesféle a népművelés.
Szükségtelen erős szavakat használni, nem szeretek "likvidálni" semmit, viszont örülök, ha valami "megoldódik". Akár általam, akár az én épülésemre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!