Sp miért nem espé?
Figyelt kérdés
2014. ápr. 7. 19:42
1/7 anonim válasza:
Mert ezt a "művésznevet" találta ki magának.
4/7 BringaManó válasza:
A tv nem TV, de lehet tévé, úgy is helyes,
ahogyan a WC is helyes vécé formában, és még van egy rakás ilyen, pl.: cédé, kápé, pévécé, tébécé, téesz...
(példák az OH-ból)
5/7 anonim válasza:
Akkor bocs,de mi a tévé?Nyelvtanilag nagyon helytelen,hisz a televízió készülék rövidítése.A példáid is csak kimondva igazak.TSZ=téesz,de így leírva nem egyenlő Termelőszövetkezettel.A gyufa se egyenlő a Gy.F.-el:).
6/7 BringaManó válasza:
> Akkor bocs,de mi a tévé?
Televízió.
> Nyelvtanilag nagyon helytelen,
:-o
> hisz a televízió készülék rövidítése.
Nemcsak a készüléké. A televízióé.
Pl. így is:
Kereskedelmi tévé. (cég, illetve szolgáltatás)
Unalmas a tévé. (maga a műsor)
> A példáid is csak kimondva igazak.
Én azt írtam le, amit kimondtam. Miért kevésbé igaz úgy?
> TSZ=téesz,de így leírva nem
> egyenlő Termelőszövetkezettel.
Hanem? :-o
> A gyufa se egyenlő a Gy.F.-el:).
Nem értem ezeket a „nem egyenlő”-ket. Hogyhogy nem egyenlő? Ilyen alapon a Gy.F. sem „egyenlő” – jelentsen ez bármit is – azzal, amit jelent.
...?...
7/7 anonim válasza:
Jól van már:)!Nem kell a torkomnak esni ezért.Ezzel a sok rövidítéssel a Mézga család jutott az eszembe.Próbáltam humoros lenni,írhatok példákat én is:"buri eladó",ez így a trendi,mert a krumpli parasztos:). Néztem a bejelentett építőipari segédmunkás fizetési lapját:seg.munkás címszóval:).Néha én is rákérdezek,hogy mi van???A TSZ-t pedig kimondva még tovább lehet ragozni,mert az öregek úgy hívják,hogy "téjeszcsé"!A 81 éves mamám is hozza a leveleit,hogy fordítsam már le neki,hogy mik ezek a rövidítések.A tv.(televízió készülék) is a tévével új nevet kapott,pont a 9 éves kislányomnak magyaráztam a hét végén,hogy mit is jelent valójában.Na most akkor öri-hari,vagy szeri-beri van?:)20-30 év múlva lehet én se leszek már képben!Olyan nyelvtani reformáció van,hogy észre se vesszük!Amúgy ha komoly választ adtam volna,akkor a mássalhangzók mellé rendelt magánhangzók lett volna a válaszom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!