Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért írják olyan EGETRENGETŐE...

Miért írják olyan EGETRENGETŐEN sokan a bocsát szót j-vel?

Figyelt kérdés
Amúgy tHáJJparasztosan, kibocsájt, megbocsáJJJJt, satöbbi. Elég irritáló.

2014. márc. 19. 10:43
1 2 3
 11/21 anonim válasza:
az én nyelvtan tanárom is tájszólással beszél, de nem Írja le úgy, hanem helyesen. nem azt Írja, hogy Szögeden lakik, hanem Szegeden, de ö-vel mondja. Az én városomban is mindenki tájszólással (mögyök, teja, kőnyér stb) beszélnek, és rám mondják, hogy tájszólással beszélek. tehát szerintem ez egy ördögi kör.
2014. márc. 19. 21:03
 12/21 anonim ***** válasza:

Szöged meg Szeged teljesen más, 11-es...

Egyébként ne akadj fel ilyen apróságokon kérdező, mert amikor ilyet írnak, mint ez: http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__54288..

Ez egy olyan kérdés, ahol szükség van a segítségre.

2014. márc. 19. 21:24
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Íme Grétsy tanár úr véleménye:

[link]

Vidékies alak létezik, akkor is, ha a városi paraszt parasztozik. Ém a bocsát alakot használom, de el kéne fogadni, hogy a nyelvünk az sokszínű, és még felelhetőek benne régies formák, amik régen uralkodóak voltak, de ma már letűntek.

2014. márc. 20. 00:17
 14/21 anonim ***** válasza:
Rosszul gondolod 10-es! Én is imádom a tájszólást, de attól még azt nem ugyanúgy kell leírni. Képzeld el, hogy mindent úgy írnánk le, ahogy kiejtjük! B..zd meg pl. Ne bántsátok egymást! Valószínűleg egyikőtök sem "paraszt" csak másképp látjátok a dolgot!
2014. márc. 20. 16:04
 15/21 anonim ***** válasza:
Ez rossz példa. A "b..zd meg" nem tájszólás. Sz-el írjuk és z-vel ejtjük. Sok ilyen szavunk van, amit másképp írunk és másképp ejtünk. A bocsát-bocsájt nem ez a kategória.
2014. márc. 20. 16:09
 16/21 anonim ***** válasza:
Nem figyeltél eléggé! A 10-es azt írta, ha valaki tájszólással beszél, úgy is fogja írni. Szerintem nincs igaza, mert akkor sem helyes úgy írni. Amúgy tudom, hogy a példám nem tájszólás. Sajnos nem csak bizonyos országrészekben használják. Üdv
2014. márc. 20. 16:19
 17/21 anonim ***** válasza:
Én inkább Grétsy tanár úr véleményét osztom, de azért remélem nincs harag. :)
2014. márc. 20. 17:02
 18/21 anonim ***** válasza:

# 16/17

Érvelésed akkor is hibás, mivel mindkét példádhoz helyesírási szabály fűződik. a bocsát/bocsájt-hoz viszont nem fűződik helyesírási szabály csupán az egyik népies alak, így aki tájszólást használ az úgy is fogja leírni..

Kb mint a krumpli- pityóka esete... Ha valaki tájszólásban beszél akkor nem a krumplit írja hanem pityókát mivel náluk az a megszokott.

2014. márc. 20. 18:58
 19/21 andreandi ***** válasza:
100%
Ha ide [link] beírod, hogy "bocsájt", kiderül, hogy helyes. Sőt, még a "megbocsájt" is az.
2014. márc. 20. 22:07
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Te nevezel másokat tudatlannak?? Mikor neked annyi eszed nincs mint egy marék molylepkének??

Akkor most felvilágosítalak, hogy a bocsát és a bocsájt szó is helyes.

Tanulj egy kicsit, mielőtt letolod a másikat.

" bocsát, bocsájt (ige)

Ereszt, leereszt. Eléri, hogy a szóban forgó személy, dolog más, vagy lejjebb levő helyre jusson.

A gyerekeket a szülők reggel iskolába bocsátják. A kertben a palánták melletti árkocskába vizet bocsátott a gazda. Az új hajót ünnepélyesen bocsátották vízre.

Eredet [bocsát, bocsájt < ómagyar: bocsát, bocsáít < ősmagyar: bulcsát, bolcsát (bocsát, enged) < dravida: possáttu (elfelejt, elenged) < pó (megy)]

Használati megjegyzés: Bár a „bocsát” és „bocsájt” forma egyaránt használható mindegyik jelentéssel, a „bocsájt” forma főként „büntetést elenged” (6.) értelemben használatos, a „bocsát” pedig főként „útnak indít” és a többi értelemben használatos."

forrás: magyar szavak eredete..

2014. márc. 21. 01:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!