Miért írják olyan EGETRENGETŐEN sokan a bocsát szót j-vel?
Ma a köz- és irodalmi nyelvben csak a bocsát változat helyes, a bocsájt népies alak.
A j-s változat (amely valószínűleg az olyan műveltető képzős szóalakok mintájára keletkezett, mint a szalajt, szakajt, hullajt stb.) a 17. században alakulhatott ki, és sokáig köznyelvinek számított. (Nyelvművelő kézikönyv, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1980, 360.)
Amúgy lehet némelyek "tHáJJparasztosan" írnak, de a paraszt te vagy amiért bunkózol a tájszólás miatt.. ;)
Sajnos az arroganciád mellé tudatlanság is társul.
A kibocsájt ugyanis helyes. Nem ugyanaz a szótő, mint a megbocsátás esetében.
ma 11:06
Ugyanezt akartam írni. Pontosan leírtad a lényeget.
" de a paraszt te vagy amiért bunkózol a tájszólás miatt"
Mi köze van az ég egy adta világon a tájSZÓLásnak a helyesÍRáshoz? Csak mert szerintem semmi.
Anyád a paraszt amúgy.
"Sajnos az arroganciád mellé tudatlanság is társul.
A kibocsájt ugyanis helyes. Nem ugyanaz a szótő, mint a megbocsátás esetében."
Te pedig vagy tévedsz, vagy hazudsz. Nem tudom, melyik a szomorúbb....
2014-es frissítésű, az MTA szerkeszti.
"Ugyanezt akartam írni. Pontosan leírtad a lényeget."
Miért értesz egyet valakivel, ha tudatlan vagy?
"De egy ilyen egoistához beszélhetek...."
Téged se kért senki a beszólogatásra.
Egyvalamit már sejtek amúgy, ti mind rosszul írtátok eddig. Nem kell besértődni, tudni kell. Ennyi.
Mi köze van az ég egy adta világon a tájSZÓLásnak a helyesÍRáshoz? Csak mert szerintem semmi.
mondjuk az hogy NÉPIES ALAK ergo aki tájszólást beszél az a népies alakot is fogja írni mert azt használja... Nem ütközik helyesírási szabályba hogy az ember tudja hogy ott nincs j és egy ember se vágja be a MHK összes szavát...
És igen, anyám falusi leány mégse annyira paraszt mint te
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!