Ilyen esetben él az egybeírás vagy nem?
Az arany szót, mivel anyagnév (meg persze szín is) egybeírjuk az őt követő főnévvel.
De ha más szín is tartozik ahhoz a főnévhez? "Bíbor és arany függöny" vagy "bíbor és aranyfüggöny"? (Mert a bíbor függöny külön írandó.)
Nem a bíborral gondoltam, persze, hogy azzsl nem.
A kérdés, hogy megmarad-e az arany és a függöny egybeírása, ha a bíbor is a függönyre vonatkozik mint szín.
Igen, így, hogy két szín. Mert alapállapotban az arany anyagnév és szín is, ettől függetlenül önmagában egybeírandó.
De így?
Legjobb tudomásom szerint akkor is egybeírjuk, ha színként (illetve nem anyagnévként) használjuk, pl. aranydiploma, aranygallér, aranyszőr.
Erre vonatkozott az önmagában - tehát ha mindkét tagja az összetételnek egytagú, akkor függetlenül attól, hogy anyag vagy szín, egybeírandó.
(Hol láttad az OH-ban külön?)
Hol: "Az anyagnévi jelzős kapcsolatok helyesírása" részben :-), a 117. oldalon.
De itt sincs ez másképp, színként külön:
Az OH szótár részében lévő példák valóban zavarbaejtőek, ld.:
Bevallom, hogy én nem olvastam végig az arany és az ezüst szócikkeket, mert az elején láttam, hogy <Au>, ill. <Ag>, ezért egyből úgy gondoltam, hogy ezek csak az anyagra, a fémre vonatkozó példákat fogják tartalmazni (bár azt furcsálltam, hogy nincsenek feltüntetve színként is).
Mindenesetre az alap az, hogy színeket mint jelzőket különírjuk a jelzett szótól (nemde?), úgyhogy az arany, ezüst stb. esetén is ezt gondolnám alapból érvényesnek, és az ehhez képest furcsa eseteket (ld. legutóbbi link) kéne megmagyarázni (vagy hibának nyilvánítani).
---
A te példáidról:
aranydiploma: egyértelmű jelentésmódosulás (vö. aranylakodalom, aranymise)
aranyszőr: ez mi? az aranyszűrű bárány szőre? hát, igen, határeset (mivel úgyis mesebeli miattam lehetne nemesfémből is... :-), de elvileg külön lenne, mint a zöld szemű szörnyeteg és a kék szegélyű terítő. (Bár valóban szeretnek ezek összenőni, pláne melléknévképzővel megtoldva, pl.: A kékszakállú herceg vára [művészi szabadság] vagy vörösnyakú lúd, vöröshasú pirája [szaknyelv].)
aranygallér: és ez mi? ja, ezt meg az aranygallérosból "képezted vissza"? Gyanítom, hogy az aranygalléros is némi jelentésmódosulással büszkélkedhet, ld.: [link]
Micsoda kutatómunka :)
Igen, az egyértelmű, hogy a színeket mint jelzőket külön írjuk. De úgy érzem, itt nincs tökéletes összhang még, hisz az OH 117 az egyetlen pl.-jával áll szemben az OH arany (ezüst stb.) szócikk felhozatalával.
Értem a jelentésmódosulásokat, eredeteket is.
Úgy érzem, ez még változni, alakulni, tisztázódni fog a (közel)jövőben.
De nagyon köszönöm a segítségedet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!