Hogy írjuk: igazgató-helyettesnő, igazgatóhelyettes-nő vagy igazgatóhelyettes nő?
A középső: igazgatóhelyettes-nő. Szerintem.
De ha hivatalos levelet írsz, akkor ezt meg ne próbáld. :D
Igazgatóhelyettes Asszony a helyes megszólítás.
Köszönöm! :) Én így okoskodtam: ha az igazgatóhelyettes asszony és a tanár úr külön van, akkor a szabályzat 114. pontja alapján ez is. De viszont a tanárnőt egybeírjuk (erre nem találtam logikus magyarázatot, ha valaki esetleg tudna, megoszthatná :)) Úgyhogy kicsit elvesztem a kérdésben :P
Amúgy helyesírási versenyre készülök, nem hivatalos ügyhöz kell :)
A magyarázat az, hogy míg a "nő" az illető nemét jelzi, az "asszony" és az "úr" egy cím/megszólítás.
Maga a szakma "tanár" és "tanító", a diplomákon is ez szerepel, nemtől függetlenül.
Régen a pedagógusok is férfiak voltak, így egyértelmű volt az illető személy neme. Régi íróknál találkozhatsz "a tanító" vagy "a tanító úr" megnevezésekkel is. Aztán az évtizedek során jöttek a tanítónők és tanárnők, a megkülönböztetés miatt írjuk egyben; mára meg már teljesen elnőiesedett ez a pálya, de ez már nem helyesírási probléma.
Még egy kis olvasnivaló:
Sok sikert. :)
Igazán nincs mit, Miquel. ;)
Neked pedig sok sikert, Kérdező. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!