Miért használ a magyar nyelv ilyen ékezeteket? (pl: ó, ő, stb. )
Fölöslegesek?
Neked mindegy, hogy alma vagy álma, szar vagy szár, étel vagy Etel? Még sorolhatnám a példákat.
Az teljesen mindegy, hogy az ékezetek milyen alakban jelölik.
Nem a magyar nyelv használ ékezetes betűket, hanem mi magunk használjuk őket a nyelvünk hangjainak leírására. Hangtani fontossága csak annyi, amit az első hozzászóló írt. Más módon is le lehet írni ezeket a hangokat, de az már annyira elüthet a sztenderdtől, hogy külön abc-t kell mellékelni hozzá.
Pl.
Finnesen iigy iirnaank le (/lä) a dolgainkat ees megkerültük az eekezetek nagy reeszeet.
Vagy a különböző titkosírásokat is fel lehet hozni. Kitalálsz egy saját abc-t (vagy hangot rendelsz vmely más nyelv szimbólumaihoz) és azt használod.:
モレキ イココイミ ニト ハイノイカイ コケスケミツラノ ヒチキツナミノ.. モケト ミツイリヒイノ トラノノチリ イトンカレカニノナトチココチノチカ クチトンミケリミチノ (セリ.: ˇ^˘°˛,トカコ..) ヒチキツ イミミイノ トンケモラカカイビ クチミキカチミニ ハラミカラトトケキチ ヒチミ.
Ezt is magyarul írtam. Csak behelyettesítettem minden egyes hangnak egy japán ákom-bákomot.
Úgy írsz, ahogy szeretnél. De akkor meg kell magyaráznod másoknak, hogy miért választottad ezt az írásmódot. :)
Kedvesem!
Hülye kérdésre csak hülye választ kaphatsz.
A magyar a magánhangzók hosszúságát ékezetekkel jelöli, vagy nem jelöli.
A mássalhangzók hosszúságát kettőzéssel jelöli.
Ha botfülű vagy, akkor gyakorolj sokat, hogy megtanuld a magyar helyesírást.
Én rengeteget olvasok és azt vettem észre, ha valaki ékezetek nélkül ír, azt meg lehet érteni, de kb. 3-szor annyi ideig tart, mint ékezettel. Ráadásul külföldieket is sokkal nehezebben tanítanának meg a nyelvre, sőt, a gyerekeket is.
Pl. a szor-szór-szőr között csak a kiejtés tesz különbséget (jelentésbenit), ha mindet ugyanúgy írod le, akkor egy idő után már a kiejtéssel is gondok lesznek, nem rögzül a tanulókban a helyes kiejtés, mert nem látja maga előtt a szóalakot, nincs meg a világos megkülönböztetés.
Az sem véletlen, hogy a rossz helyesírók rosszul is beszélnek, ezért hallani pl. "csat" helyett "csatt"-ot, "szalag" helyett "szallag"-ot, "szőlő" helyett "szöllő"-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!