Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ha leettem a pólóm. Akkor ha...

Ha leettem a pólóm. Akkor ha más mondja akkor le van éve a pólód?

Figyelt kérdés
2013. dec. 31. 14:54
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Le van ***va, hogy germanizmus vagy sem, a szenvedő szerkezet ebben az esetben szerintem nem hangzik jól, és kész. Inkább a műveltető formát javaslom: „leétettetett a pólód”.

Még egy jó tanács: magyarban az -andó, -endő nem használandó, és az idegen szavak használata nagyfokú unintelligenciára vall.

2014. jan. 3. 11:52
 12/15 anonim ***** válasza:

Húha, ebből most nagy balhé lesz, bár én személy szerint percek óta nem bírom abbahagyni a vihogást... :DDD

"Le van ***va, hogy germanizmus vagy sem"

Ez tök jó. :D

"a szenvedő szerkezet ebben az esetben szerintem nem hangzik jól, és kész."

Ez a lényeg. Tehát szabályos, csak nem hangzik jól. Szerintem sem. Valószínűleg azért, mert ritkán használjuk így. És miért? Mert teljesen egyértelmű (sőt: evidens :P), hogy az ember többnyire saját maga eszi le a ruháját. (Kivéve pl. kisbabás anyukák/apukák/nagyszülők, de mást nem nagyon tudok elképzelni.)

<Inkább a műveltető formát javaslom: „leétettetett a pólód”.>

Brrr... Engem ettől kiráz a hideg. Különben is akkor "leétetett" lenne, nem?

"Még egy jó tanács: magyarban az -andó, -endő nem használandó"

Nem a túrót.

Ezek a beálló melléknévi igenév képzői, miért ne használnánk őket? :O

Sokkal hosszabb/körülményesebb körülírni. Pl. a leírandó szöveg – a szöveg, amit le kell/fogunk/stb. írni; a megtanulandó vers – a vers, amit meg kell tanulni stb.

"az idegen szavak használata nagyfokú unintelligenciára vall"

Megint egy túrót. Ha helytelenül használják az idegen szavakat, akkor igen. Egyébként nem.

Van egy kedves ismerősöm, akivel egyébként semmi bajom; egyszer azt találta mondani, hogy a lánya "erotikára" jár (aerobic helyett). :D

Ami még hagyján, de ismerek olyan embert, aki halmozza a beszédében az oda nem illő idegen szavakat; na, az valóban unintelligencia.

...Ééééés bár lassan, de most esett le, hogy én meg mekkora h.lye vagyok: az első poént egyből észrevettem, a többit meg csak most, a harmadik olvasásra. De elküldöm a választ, ha már megírtam... :D

2014. jan. 3. 14:59
 13/15 anonim ***** válasza:
Én "le van edve"-ként is hallottam már. :D
2014. jan. 4. 22:05
 14/15 A kérdező kommentje:
Szeretnék választékosan beszélni ,gazdag szókinccsel kifejezni magam de ha egyszer ilyen mondatokkal találkozok. :D (Most leginkább a kíváncsiság vezérelt mert ez olyan hülyén hangzik.)
2014. jan. 4. 22:51
 15/15 anonim ***** válasza:

Igényes szövegeket olvass (pl. szépirodalmat), ne szemetet (pl. bulvárújságokat). Úgy nem találkozol majd ilyenekkel, és a szókincsed is bővül. :)

Épp a múlt héten olvastam el újra az egyik gyerekkori kedvenc könyvemet, és csak pislogtam, hogy abban is milyen jó kis kifejezések és szavak vannak...

Szóval a korosztályodnak megfelelő irodalom is igazán hasznos lehet. :)

2014. jan. 6. 22:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!