Én vagyok az egyetlen, aki ékezetekkel ír telefonon?
Angolban nincsenek ékezetek. Sokszor angolul írok sms-t.
De már előfordult velem, hogy egy iskolai dolgozatot véletlenül ékezetek nélkül írtam kézzel.
A nyelv tisztelete nálam kisebb, mint az emberek tisztelete. Nem beszélve arról, hogy a kognitív képességeim megengedik, hogy ékezet nélküli szövegeket is értelmezzek. Ezért tolerálom, ha valaki ékezetek nélkül ír.
Persze a "két lánnyal csocsóztam" ékezetek nélkül viccesen néz ki.
En tolorol irok es nem tudom h miert kene ekezettel irni, ha igy konyebb.
Nem, amúgy én is ékezettel szoktam írni, csak van hogy rámjön... Kövezzetek megXD
En altalaban telefonrol vagyok,sot mindig.En a telefonon szinte csak sms-t irok,nem telefonalok.a telefonom Nokia Lumia 800- ugx lett kitalalva,hogyha ekezettel irok akkor kb 3szo utan atvalt ket uzenetre,es mondjuk egy 3uzenetes sms lenne mondjuk 8....
Ezert annyira hozzaszoktam az ekezet nelkuli irashoz,h mashol,mondjuk most itt is,ekezet nelkul irok. Egyebkent nem vagyok tini,28vagyok,es ket gyerekem van.De a mai vilagban az ekezet nelkuli iras a legnagyobb problema?? Nem hiszem.Esetleg mondjuk a helyesiras hianya nagyobb baj,nem?
Itt egy példa:
Ha kapsz egy rendőrségi bírságot és azon helyesírási hiba van, vagy egy szót ékezetek nélkül írtak, akkor azt mondod, hogy az semmis, és nem vagy hajlandó befizetni, vagy befizeted?
(Én kaptam ilyet, ahol betű kavarodás volt. A szoftverre fogták, de látszott, hogy gépelt szöveg.)
Mondok egy jobbat. A család tagod kórházba kerül és te erről egy helyesírásokkal teli, elgépelt, ékezetektől mentes üzenetet kapsz. Mit teszel? Visszaírsz, hogy "tanulj meg írni"?
Mit akarok ezzel mondani?
Azt, hogy a helyesírásba belekötni, vagy az ékezetek nélküliségen kiakadni egy téma kapcsán a téma eltérítése egy olyan pontra, ahol tudálékosnak és nagyképűnek látszol, miközben a valódi problémát elfeded, egy konkrét szóval illeti az online társadalom, ami T-vel kezdődik és roll-lal végződik. Ráadásul a legtöbb képmutató sokszor csak fölényesen pöffeszkedve reagál, de nem mutat helyes alternatívákat, kizárólag a provokáció kiváltása a célja, és minden, amit ezzel teremt kicsit sem nevezhető jónak.
A téma eltérítése egy különösen érzékeny pontra úgy, hogy nem nyíltan vitatkozik az illető, hanem a témát taktikailag értelmetlenségekre terelő viselkedés tanúsít, miközben egy-egy szót kiragadva és azon érzelmekkel dúsítottan lovagolva játssza magát, hasonló képen véleményezem.
A helyesírás, ékezet nélkül írás egy örök téma, és sokakat bosszant.
Nehezen tudom megérteni, hogy miért.
- Aki felhúzza magát, olyan emléket őriz, ahol őt is bántották, mert valamit hibásan csinált? Ezt az iskolában elég gyakran látni rossz pedagógusoktól. Vajon ez hagyott bennük olyan emléket, hogy ha másban hibát látnak, egyből valamiféle kellemetlen érzés (szorongás) fogja el őket és védelmi rendszerük miatt támadni akarnak?
- Vajon egy különös érzék, egyfajta együttérzés, vagy valami magasabb intelligencia az, ami megvan azokban, akik nem húzzák fel magukat egy ilyen láttán?
Mást nem tudok elképzelni.
Találkoztál már olyannal, aki nem tolerálja ilyen jellegű hibákat a másikban? Szerinted miért nem segít annak, aki helyes írási hibát vét és miért számon kérő, sértő módon adja a másiknak tudatára, az észrevételét?
El tudsz képzelni egy olyan szituációt, ahol a helyesírásért és ékezetek hiányáért sértegető nagyot koppan, például rájön, hogy egy alap szinten magyarul beszélő, még csak nem is szomszédos országban lakó fiatalkorút sért meg azzal, hogy lehordja a hiányosságai miatt, akinek sokadik beszélt nyelve és közel sem anyanyelve a magyar?
Szerinted nehéz tolerálni a helyesírási, elgépelési és ékezetek nélküli szavakat?
Tolerálni lehet és kell is.
De ha valaki még büszke is rá, hogy rossz a helyesírása, és csakazértse próbál rajta javítani - akár egy ingyenes szoftver használatával - az már nem ez a kategória. Azt üldözni kell.
A helyesírást lehet és kell is forszírozni.
De kérdésre válaszban szerintem minimum elvárható, hogy max. megjegyzésként a kérdésre adott (nem off) válasz MELLÉ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!